Catharina maria Vallentgoed

Mevrouw Vallentgoed

Een foto die archiefmensen doet glimlachen en huiveren. Glimlachen omdat ze de boeken die als versiering zijn gebruikt zo goed kennen, huiveren omdat kostbare archiefstukken als versiering worden gebruikt. Er staan zelfs planten op de registers.

Die grote registers die U op de foto op de grond en op de kast ziet liggen zijn de registers waarin de bevolkingsboekhouding werd bijgehouden. De gegevens die daarin staan kunt U thuis op Uw beeldscherm raadplegen. Normaal krijgt U die registers nooit te zien. En voor wie is die prachtige versiering dan wel gemaakt? Catharina Maria Vallentgoed werd op 3 september 1945 door haar Helmondse collega’s gehuldigd bij gelegenheid van haar 25-jarig ambtsjubileum als ambtenaar ter secretarie, afdeling Burgerlijke Stand en Militaire Zaken. Dat lijkt misschien heel normaal, maar voor een vrouw was dat in die tijd heel bijzonder. Er waren wel typistes, maar nauwelijks vrouwelijke ambtenaren.

Mevrouw Vallentgoed kwam in 1920 als achttienjarige in dienst van de gemeente Helmond als tijdelijk ambtenaar op de afdeling financiën. Twee jaar later werd ze overgeplaatst naar de afdeling bevolking. In 1944 werd ze benoemd tot ambtenaar van de burgerlijke stand. Vanaf die tijd kon het je als Helmonder gebeuren dat je huwelijk werd gesloten voor een vrouwelijke ambtenaar. Ze werd toen ook bevorderd tot commies. Een jaar later werd haar jubileum gevierd. Haar collega’s hebben hun best gedaan alle zaken waarmee mevrouw Vallentgoed tijdens haar werk te maken had uit te stallen. Behalve de bevolkingsregisters is linksonder een stempelhouder te herkennen. In het midden, boven haar hoofd, staat een schrijfmachine. En de kaarten waarmee haar stoel versierd is, zijn systeemkaarten. Het is niet van de foto af te lezen, maar het zijn waarschijnlijk kaarten van de afdeling militaire zaken.

Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Leonarduskerk
De "Goede Moordenaar" rijdt tussen de marktkramen door
Beeld van Sint Jozef
Bevrijdingsfeest Uiverlaan
images/hourglass.png

ZOEKEN...