Kasteel Eikenlust

Beek en Donk – Vandaag hebben wij een prentje uit de oude doos voor u. Het toont ons de oprijlaan van Kasteel Eikenlust in Beek en donk. Op het kasteel zetelden de heren van Beek en Donk.

Dit dorp, vroeger ook bekend als Beeck bij Aerle, was vroeger een heerlijkheid. Deze werd samen met Stiphout en Aarle in 1392 uitgegeven door hertogin Johanna van Brabant. In 1642 heruitgegeven kwam zij los van de heerlijkheid Aarle en Rixtel te staan. De heer woonde toen op Kasteel Eikenlust, dat zich bij Beek in het dal van de Aa bevindt. De heerlijkheid Beek en Donk werd door de eeuwen heen verschillende malen doorverkocht, tot zij in 1794 in handen komt van Benjamin de Jong. Toen deze kort nadien overleed, werd het landgoed verdeeld tussen Johan en Gerrit, zijn twee zonen. Tijdens de Bataafse Revolutie van 1795 werden de heerlijkheidsrechten afgeschaft. In 1809 viel het deel van Gerrit ook aan Johan toe. Het kasteel is tot op de dag van vandaag in het bezit van de familie De Jong. Deze is in de adelstand verheven en mag de naam de Jong van Beek en Donk voeren. Het kasteel ligt aan de Aa. Het oudste deel is nog het poortgebouw uit 1500. De rest van het kasteel is door de tijd heen verscheidene malen verbouwd, zoals de gevelsteen uit 1658 aangeeft. Ingrijpende sloop en herbouw vonden ook plaats in 1812 en 1870. In 1978 werd het kasteel gerestaureerd en zo is het voor het nageslacht bewaard gebleven.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Op de foto de eerste paters en broeders uit Steyl op Timor, vierde van links pater Noijen, zesde van links pater Verstraelen. Fotograaf onbekend.
Kluisstraat 10.
Helmond. Arbergstraat
Wapen Deurne
images/hourglass.png

ZOEKEN...