Erica van Dijck

Erica van Dijck: de succesvolste Nederlandse badmintonster

Erica van Dijck (voorheen Van den Heuvel), geboren 12 juni 1966 te Helmond, nam driemaal deel aan de Spelen op het onderdeel badminton.

In Barcelona 1992 kwam Erica met Eline Coene uit in het dames-dubbel, maar ze werden al in de eerste ronde uitgeschakeld door een Zweeds duo. In het enkelspel kwam Erica tot de tweede ronde waarin ze werd uitgeschakeld door de sterke Indonesische Kusumawardhani (8-11, 2-11).

In Atlanta 1996 kwam Erica opnieuw met Eline Coene uit in het dames-dubbel. Ze werden in de tweede ronde uitgeschakeld door een Chinees duo. In het gemengd-dubbel kwam Erica met Ron Michels tot de tweede ronde, maar een Deens duo bleek daarin te sterk (4-15, 6-15).

In Sydney 2000 wist ze met partner Chris Bruil door te dringen tot de kwartfinale. Hierin verloren ze nipt van het Engelse duo Joanne Goode en Simon Archer (12-15, 12-15). Ze veroverden toch de vijfde plaats in het toernooi en Erica ontving voor deze prestatie uit handen van IOC-voorzitter Antonio Samaranch het Olympisch Diploma.

Erica in actie

 

Erica is bij de senioren maar liefst 23 (!) keer Nederlands kampioen geweest in het gemengd-dubbel en dames-dubbel. 
Ze was actief tijdens 9 WK's. De eerste keer in 1985 in Calgary en de laatste in 2001 in het Spaanse Sevilla. Met dit toernooi sloot ze tevens haar badmintoncarrière af....

Acht keer nam ze deel aan het EK en behaalde daar ook acht medailles (driemaal zilver en vijfmaal brons). Hiermee is zij de succesvolste Nederlandse badmintonster ooit. Tijdens haar eerste EK in 1988 won ze tijdens het gemengd-dubbel gelijk de zilveren medaille. Haar laatste EK toernooi was in 2000 in Denemarken, waar ze met Chris Bruil de bronzen medaille veroverde in het gemengd-dubbel.  Tijde  T Tijdens haar eerste tournooi   

Het plezier in de sport werd voor Erica soms overschaduwd door "randverschijnselen". Toen de badmintonbond coach Rob Kneefel eind 2000 dwong te vertrekken omdat hij niet in het ideale plaatje voor de Spelen in 2004 zou passen én in verband met tegenvallende prestaties in Sydney, kwam Erica in opstand. Zij eiste het vertrek van Martijn van Dooremalen als bondscoach. Samen met andere spelers gaf ze de bond te kennen dat ze juist Rob Kneefel als bondscoach wensten.

Het laatste jaar van haar loopbaan dubbelde Erica met Nicole van Hoorn, waarmee ze onder andere het Franse Open wist te winnen. De samenwerking met Chris Bruil in het gemengd dubbel was inmiddels verbroken.

                                                Erica in actie.
                                                Foto's: part. collectie

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
stadsbussen
Het overbrengen van het Mariabeeld in 1941.
De huurkoopwoningen in de Beverstraat
De drieling Bollen.
images/hourglass.png

ZOEKEN...