stadsbussen

Utiliteitswagens 3: stadsbussen

Anno 2008 rijden in Helmond de stadsbussen van maatschappij Hermes. Weet U dat dat al de vierde maatschappij is die zorgt dat Helmonders met het openbaar vervoer tot in hun eigen wijk kunnen komen?

In de jaren 20 van de 20e eeuw begint de heer Verschuuren een “Stads-Autodienst” met een T-Ford. Deze firma heeft slechts enkele jaren bestaan. In 1930 wordt de busdienst al weer gestaakt. In 1948 wordt een nieuwe poging gedaan om de Helmonders het genot van een stadsbusregeling te geven. Op de linker foto zijn drie Fordbussen te zien die de klus moeten gaan klaren. Op 31 mei worden de bussen trots getoond aan het publiek voor het kasteel. De bussen zijn weliswaar niet nieuw, maar ze zijn wel volledig gereviseerd en voorzien van lage instappen. Tot 1 oktober 1978 zal de B.B.A. de stadsdiensten verzorgen. Dat gebeurt in rode bussen, zodat er geen verwarring kan ontstaan met de beige bussen die rijden op de streeklijnen.

De stadsdienst heeft het niet altijd gemakkelijk. In de jaren 60 rijdt er nog slechts één bus, die in een soort acht Helmond doorkruist. In 1972 komen er drie bussen bij. Daarmee kan dienst worden gedaan op twee lijnen. In 1978 ruilen de busmaatschappijen B.B.A. en Zuid-Ooster enkele lijnen, waardoor Helmond in het verzorgingsgebied van de Zuid-Ooster komt te vallen. Die maatschappij schaft een jaar later zes nieuwe DAF-bussen aan. Door hun verbeterde verwarmingssysteen en luchtvering zijn de bussen veel comfortabeler dan de oude. Ze kosten dan ook 180.000 gulden per stuk. Op de foto rechts is de nieuwe bus te zien. In 1994 fuseerde Hermes met VSL. De nieuwe bedrijfsnaam werd Hermes.

stadsbussen

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Hertenkamp in de Warande in Helmond in 1954. Fotograaf: Jos Pé.
De Markt vanaf de Lambertuskerk.
bestuur Thalia
images/hourglass.png

ZOEKEN...