Broeders van Maastricht aan het sneeuwruimen

De broederscholen

Het klooster in de Helmondse Molenstraat was tussen 1899 en 1962 het thuisfront van de broeders van Maastricht in Helmond. In dat laatste jaar vertrokken ze naar hun nieuwe klooster in de Ruusbroeclaan. Al die tijd verzorgden de broeders een groot deel van het onderwijs aan jongens in Helmond. Het begon in 1880 vanuit het klooster aan de Wal. Nadat de broeders uit het gebouw vertrokken waren kreeg de school de naam St. Jozefschool.

 

De groei van de stad maakte uitbreiding van het aantal scholen nodig. In 1907 werd dan ook een nieuwe school ingezegend in de Molenstraat, de Lambertusschool. De nieuwe school telde elf lokalen, maar na twee jaar was al een uitbreiding van vier lokalen nodig. In 1912 volgde een nieuwe school, de Henricus, die bovendien drie kopjaren kende. Deze school stond op de Heuvel en was in Helmond lange tijd een synoniem voor de MULO. Toch vormden in feite alleen de drie kopjaren het schooltype MULO.

Inmiddels hadden op de broederscholen de lekenonderwijzers hun intrede gedaan. Met het geringe aantal broeders was niet mogelijk alle klassen de bemannen. Maar de scholen stonden altijd onder leiding van de broeders. In 1918 werd besloten gescheiden broeder- en lekenscholen in te stellen. De Lambertus werd de school voor de H. Hartparochie en de St. Jozef en de Henricus werden de scholen voor de Lambertusparochie. De eerste zou geleid worden door leken en de andere twee door de broeders. In 1922 werd in de Molenstraat een nieuwe school geopend door de broeders, de St. Nicolaasschool. Nadat voor de H. Hartparochie een nieuwe school was gebouwd in de Heistraat, werd de Lambertusschool verbouwd en kreeg de naam Canisius. Deze school kreeg de drie kopklassen van de Henricus en bevatte daarmee behalve een lagere school ook een MULO. Dit bleef zo tot kort na de Eerste Wereldoorlog. Toen werd de Henricus op de Heuvel alleen nog maar MULO en verhuisden de leerlingen van de lagere school naar de Nicolaasschool aan de overkant die de naam Canisius kreeg. 

Inmiddels waren er in Helmond meer scholen bijgekomen die door leken werden geleid. Broederscholen kwamen er nog in de Leonardusparochie en in de parochie Onze Lieve Vrouw van Binderen. De laatste broederschool werd de Paulus aan de Pater Potterlaan in 1968. 

Toen waren de broeders al vertrokken uit hun klooster in de Molenstraat. Onderstaande foto laat goed zien hoe het leven van de broeders verweven was met dat van de Helmonders. Zes broeders zijn hun stoep in de Molenstraat sneeuwvrij aan het maken. Naast het klooster ligt café Spoormakers, vervolgens sigarenwinkel Noten-Pelger, vervolgens een kapperszaak en op de hoek met Laan Vredelust boekhandel Hol. Op de andere hoek met Laan Vredelust zit de radio- en tv-zaak van Van Boxtel. De foto moet eind jaren 50, begin jaren 60 genomen zijn, misschien wel in de strenge winter van 1962-1963. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Wielrennen
De villa van Everts en Van der Weyden
Helmondse dames bij de Persilfabrieken
De Vlisco gaat uit.
images/hourglass.png

ZOEKEN...