Luchtfoto van de Helmondse Markt en omgeving. Foto KLM

Luchtfoto 1935

Op 23 mei 1935 werd de bijgaande luchtfoto van Helmond gemaakt. Het Regionaal Historisch Centrum heeft verschillende series luchtfoto’s. Met behulp daarvan kunnen veranderingen in de stad gekoppeld worden aan een bepaalde datum.

Om de paar jaar wordt volgens een bepaald stramien over de stad gevlogen en worden de verschillende delen vastgelegd. De hele serie samen geeft een compleet beeld van de stad. De luchtfoto’s worden altijd gemaakt in het voorjaar, omdat het licht dan zo scherp is, dat men de duidelijkste foto’s krijgt. Hoe scherp dat licht wel is, wordt duidelijk bij de huizen met luifels. Op de Markt en vooral op de Koninginnewallen is dat heel goed te zien: iedere luifel is een wit vlak.

Op de voorgrond ziet men het kanaal met de trambrug. Aan de rechtse zijde van de Trambrugweg ligt de Carpfabriek. Het kasteel is een duidelijk herkenningspunt op de foto, maar ook de shedbouw van de Vlisco. De huizen aan de Wiel vormen een halve ring om het protestants kerkje. Als je langer kijkt, ga je steeds meer details onderscheiden. De markt vorm duidelijk een langgerekte open plek in de bebouwing. Bij de Watermolenwal steekt net de tram “De Goede Moordenaar” de toegang naar de Markt over. Rechts van de Markt is het lange lint van de Noord- en Zuid-Koninginnewal te zien. Daar lag de in 1902 overkluisde stadsgracht. De oevers van de vroegere gracht worden gemarkeerd door een dubbele rij bomen. Aan het eind van de Noord-Koninginnewal rijst de schoorsteen op van de fabriek van Prinsen en Van Glabbeek aan de Ameidewal.

Boven aan de foto strekt zich de wijk uit rond de Heistraat die in de eerste helft van de twintigste eeuw werd gebouwd. Helemaal rechtsboven staat de St. Jozefkerk aan het Tolpostplein. Daarachter zijn nog hele stukken onbebouwd. Rechts op de foto zijn aan de Molenstraat tegenover elkaar het Broederklooster en het Kapucijnerklooster te onderscheiden.

Foto collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Gezicht op Helmond vanuit het noordwesten
Kleinmetaal
Hendrik Dona
images/hourglass.png

ZOEKEN...