Paters Capucijnen

Paters Capucijnen

Een aantal Helmondse straatnamen verwijst direct naar het verleden van de stad. Dit is ook het geval met de Paterslaan. Deze straat is namelijk vernoemd naar de Paters Capucijnen.  Daarnaast kennen veel oudere Helmonders nog de Paterskerk. Velen kerkten daar en gingen er biechten.

De Capucijnen behoren tot de orde der minderbroeders, waartoe o.a. ook de Franciscaanse orde onderdeel van uitmaakt. De Capucijnerorde bestaat sinds 1525. De Helmondse vestiging is van 1894 in Helmond. Behalve hun parochiewerk, waarmee zij de taak van de pastoor van de Lambertuskerk verlichtten, staan de Capucijnen bekend om hun strijd tegen drankmisbruik. Vanuit Helmond werden consultatiebureaus gesticht, tijdschriften uitgegeven, maar ook gezorgd voor gelegenheden waar men zich kon ontspannen zonder het genot van een alcoholische versnapering. Het Helmondse Sobriëtas is een voorbeeld van dat laatste. 

Dat de paters zich niet alle genoegens ontzegden blijkt uit de foto. Op de voorgrond hangt een pater een hele rij tabaksbladeren aan een touwtje te drogen. De andere paters zijn, gezeten aan tafels, druk bezig met de vervaardiging van sigaren. 

De foto is genomen tijdens de oorlog. Toen waren er nauwelijks tabakswaren te krijgen. Zou dat de reden zijn dat de paters hier gezellig in de kloostertuin bezig zijn? Of zorgden ze altijd voor hun eigen sigaren? 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Heeze - Hors d'oevre
processie
De villa van Van Thiel aan de Aarle-Rixtelseweg in Helmond in 1930. Fotograaf onbekend.
De kasteelpoort
images/hourglass.png

ZOEKEN...