De "Goede Moordenaar" rijdt tussen de marktkramen door

De goede moordenaar

Een prachtig beeld van een drukke marktdag in Helmond ongeveer 100 jaar geleden. Helemaal links staat het stadhuis. De deur is open . Aan de deur hangen de mededelingen, zoals huwelijksaankondigingen. Rechts van het stadhuis is de villa van Prinzen-Raijmakers.

Het huis dateert van 1870. In 1970 is dit pand gesloopt ten behoeve van de Elzaspassage. Het huis daarnaast heette de Korenbeurs. Het werd in 1849 gebouwd nadat het huis dat er eerder stond door brand was verwoest. In 1906 is door de familie Van Thiel op deze plaats een villa gebouwd die nog altijd de Markt siert. Sinds 1993 is in dit pand de firma Scapino gevestigd. Uit het feit dat de Korenbeurs op de foto staat kan afgeleid worden dat de foto genomen moet zijn vóór 1906. Verderop aan de Markt is de grote witte villa te zien die Pieter Fentener van Vlissingen in 1964 liet bouwen.

 

 De vele kramen tonen aan dat het marktdag is. Er staan niet alleen kramen, maar ook hoge karren die, omdat het paard uitgespannen is,voorover liggen. De kramen rechts hebben geen zeildoek. Werd de opname gemaakt aan het eind van de marktdag terwijl men al aan het opruimen was? Of was het doek te lastig, omdat de tram er te dicht langs kwam?

Want dat is het mooie aan deze foto. Er staan niet alleen ouderwetse karren op, maar ook de moderne stoomtram. De lijn Helmond -’s-Hertogenbosch werd in 1883 geopend. Door die tram kon men in de supersnelle tijd van drie uur en veertig minuten van Helmond naar de provinciehoofdstad reizen. In Helmond reed de tram vanaf het station door de Weg op den Heuvel, Beugelsplein en Kerkstraat naar de Markt om vervolgens via het Binderseind naar de Waardstraat te gaan. Langs de Kanaaldijk ging de tram de stad uit. Doordat het tracé van de trein niet afgeschermd was en door drukke straten liep, gebeurden er nog al eens ongelukken mee. De tram had in de volksmond dan ook de naam “de goede moordenaar”.

 

Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Van der Foelartstraat.
Paasmis in de Heilig Hartkerk in de Veestraat. Fotograaf onbekend.
Helmond. Marechausseekazerne
Deurne - Beau monde
images/hourglass.png

ZOEKEN...