Helmond, Molenstraat 76. Fotograaf onbekend

Witte esdoorn of zilveresdoorn

In de uitgave van Groei en Bloei bij het honderdjarig bestaan in 1999 staan twee witte esdoorns of zilveresdoorns opgenomen. Beide in de Molenstraat in Helmond.

De eerste is die voor nummer 76. Die was op het moment van het jubileum van Groei en Bloei 130 jaar oud, met een stamomvang van drie meter en een hoogte van circa twintig meter. Op de eerste foto is de boom links te zien. Het is een imposant geval. De takken van die boom hangen deels over de straat. Maar de boom is er niet meer. Nadat bij een flinke bries een flinke tak naar beneden was gekomen vond men dat de kruin een gevaar was geworden voor passanten in de Molenstraat. De oude boom ging om onder luid kabaal van motorzagen en afbrekende takken.

 

 

De tweede boom stond iets verderop richting stad. Ja stond, want ook die boom is noodgedwongen omgehakt. Toen in 1985 het pand met nummer 136 werd gesloopt, werd de boom gespaard. Hij stond naast de woning en timmerwinkel en doe-het-zelfzaak van Van Kooten. Het nieuwe gebouw, dat van Bijzonder Jeugdwerk Brabant, werd in een halve cirkel rondom de boom gebouwd. De boom kreeg een prominente plek met een grote betonnen cirkel met zitbanken rondom de stam, waarop in de zomer bij mooi weer de boterhammetjes genuttigd werden. Het gebouw en de zitbanken zijn er nog. Het zal nog wel even duren voor de nieuwe boom voldoende schaduw geeft om te beschermen tegen de zomerzon.

 

Helmond, Molenstraat 136. Fotograaf L. van der Zanden.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Publicatie
Het Marktplein van Leende.
kasteel helmond1
Rikkers Toepers en Katters 0068273
images/hourglass.png

ZOEKEN...