De familie Strijbosch

Familie Strijbosch (1)

Bakker Peter Strijbosch trouwt op 24 april 1866 met Maria Elisabeth van Geffen. In juni van datzelfde jaar begint hij een bakkerij in de Kerkstraat in Helmond. Blijkbaar gaan de zaken goed. Enkele jaren daarna kunnen zij een pand kopen aan wat dan nog het Binderseind genoemd wordt, maar nu Marktstraat heet. Het pand dat er staat, wordt afgebroken en in de nieuwbouw die daarvoor in de plaats komt zet Peter zijn bakkerszaak voort. Minder geluk heeft het echtpaar met hun kinderen. Zij krijgen zeven kinderen, waarvan de oudste een tweeling is. Alle kinderen sterven op heel jonge leeftijd. De meesten al heel snel na de geboorte. Eén kind wordt anderhalf jaar. In 1878 wordt het laatste kind geboren. Mevrouw Strijbosch overlijdt in het kraambed, haar kind enkele weken later.

Ruim een jaar later hertrouwt Peter Strijbosch met Maria Anna Barbara van der Linden. Hij is op dat moment 38 jaar, zijn bruid is 24. Uit dit huwelijk worden negen kinderen geboren, waaronder ook weer een tweeling. Van deze negen overlijden er twee op jonge leeftijd, de rest wordt wel volwassen. 

Ongeveer halverwege de jaren negentig van de negentiende eeuw wordt het gezin Strijbosch op de foto gezet. Vader Peter en moeder Maria zitten te midden van hun dan nog levende zeven kinderen. Op de achterste rij staat van links naar rechts de tweeling Henriette en Bertha, geboren op 8 november 1881, Paulientje, geboren op 2 december 1883, en de oudste zoon Johan, geboren op 16 augustus 1880. 

Peter, geboren op 13 september 1886, staat links vooraan op de foto, leunend tegen zijn vader. Rechts van moeder staat Wim, geboren op 20 augustus 1889. Frans, van 20 mei 1891, is de kleinste van het stel. Hij staat tussen vader en moeder in. Het maken van een foto was in die tijd een grote gebeurtenis. Allemaal kijken ze dan ook zeer serieus in de camera. Vermoedelijk is de kleine kinderen de wacht aangezegd om  goed stil te staan. Frans heeft zijn handen heel stevig op zijn bovenbenen gedrukt, die zullen in geen geval per ongeluk gaan bewegen. Ook Wim kijkt keurig recht in de camera. Maar hij heeft daarbij wel wat hulp van grote broer Johan. Misschien dat daardoor beiden een beetje bewogen zijn. 

Moeder Strijbosch overlijdt op 5 januari 1899 op 43-jarige leeftijd. Vader sterft op 16 april 1905. Hij is dan 64 jaar. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Canisiusschool, de vierde klas
Het Blokhuis heeft er echt gestaan. Hoe het er uit heeft gezien is niet bekend. Architect Cor Roffelsen maakte er ooit een fantasie-tekening van.
De Jonge Boeren.
images/hourglass.png

ZOEKEN...