Het eucharistisch jeugdcongres van 1931

Eucharistisch jeudgcongres

Op zondag 21 juni 1931 wordt in Helmond een eucharistisch jeugdcongres gehouden op een weide aan de Bakelsedijk, eigendom van landbouwer Van den Hurk. Op deze plaats is later woonvoorziening Den Dries gebouwd. Het gebouw op de achtergrond, is de kleuterschool aan de Bunzingstraat. Op het dak links is een fotograaf aan het werk. De foto is gemaakt tijdens de openluchtmis. Het altaar staat onder een prachtige overkapping met daarop een groot Christusbeeld.

Het jeugdcongres vormt het einde van een feestperiode in de St. Jozefparochie. Een week tevoren, op 14 juni, werd de St. Jozefkerk plechtig geconsacreerd door de Bossche bisschop monseigneur Van Diepen. Die consecratie is rijkelijk laat. Al op 29 juni 1922 is de eerste steen gelegd en in 1923 is de kerk in gebruik genomen. De toren wordt in 1927 toegevoegd. Volgens de berichtgeving in de toenmalige Helmondse krant De Zuidwillemsvaart, is die late kerkwijding het gevolg van de wens om die te laten samenvallen met het feest van bouwpastoor Van Leeuwen. Hij viert op 14 juni 1931 zijn zilveren priesterfeest. 

 

Het eucharistisch jeugdcongres is niet alleen het einde van een feestweek, het is ook de inleiding op een diocesaan en een internationaal congres dat gehouden zal worden. Of er ook een afvaardiging van het Helmondse congres naar die grotere congressen is geweest, vermeldt de krant niet. ’s Ochtends om acht uur wordt de mis gevierd voor de schooljeugd onder begeleiding van het onderwijzend personeel. De foto moet toen gemaakt zijn. ’s Middags staat een nieuwe bijeenkomst op het programma. Om half zes wordt de processie opgesteld op het terrein waarna de stoet door de omliggende straten trekt. De processie bestaat uit 116 onderdelen zoals verschillende congregaties, organisaties als de jonge boerenstand uit Helmond en diverse plaatsen in de omgeving, werkliedenvereningen, een gymnastiekvereniging en het bestuur van woningbouwvereniging De Hoop. Ook zijn er groepen die een religieus thema uitbeelden of op vanen meevoeren. Zo is er St. Janneke met riddertjes, het Lam Gods met 24 bruidjes, drie vaantjes met blijde geheimen, vijf vaantjes met droevige geheimen en vijf vaantjes met glorieuze geheimen, bruidjes met de 24 lijdenswerktuigen. Uiteraard ontbreken ook de muziekkorpsen niet. De stoet wordt afgesloten door de wereldlijke en ordegeestelijken. 

Nadat de processie weer is teruggekeerd op het terrein aan de Bakelsedijk, worden de deelnemers toegesproken en zingen alleen enige geestelijke liederen. De bijeenkomst wordt afgesloten met het geven van de zegen met het Sacrament. Vervolgens trekt de stoet naar de Jozefkerk, waar nogmaals wordt gezongen en de zegen wordt gegeven. 

Onder het verslag van de bijeenkomst moet de krant melden dat de aanrijding die om zes uur op de hoek van Wezelstraat gebeurt gedeeltelijk te wijten is aan de enorme drukte bij de processie. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Tentoonstelling slagersvakvereniging St. Nicolaas
De nieuwgebouwde meisjesschool, klooster, kerk en pastorie van de Zeilberg
NV Van Hardenbroek & Langenhuysen
Oorlogsmonument
images/hourglass.png

ZOEKEN...