IJsbaan van Boer Kuijpers

De ijsbaan van Kuijpers.

De ijsbaan op Binderen is al heel oud. In 1873 komt Cornelis Kuijpers met vrouw en kinderen in Helmond wonen. Hij wordt tuinman op het kasteel bij de familie Wesselman. In dit boerengezin groeit Johannes Kuijpers op. Hij trouwt met Anna Catharina Raijmakers. Zij vestigen zich op 2 maart 1894 in de boerderij op Binderen. Vanaf dat jaar zijn de namen Kuijpers en Binderen met elkaar verbonden. En dat is nu al 112 jaar.

De ijsbaan zal er toen nog niet geweest zijn. In het Nieuwsblad voor Helmond van 21 januari 1987 vertelt Hub Jansen, die op dat moment al ruim 50 jaar aan de kassa zit bij de toegang naar de baan, dat hij ongeveer net zo oud is als de baan zelf. Die zou dan van rond 1915 moeten zijn. In de koude winter van 1979 vertelt Piet Kuijpers aan het Helmonds Dagblad hoe die ijsbaan er gekomen is. Zijn opa, Johannes Kuijpers liet in de winter een weiland onderlopen. Als het wilde vriezen, ontstond op dat weiland een dikke laag ijs. Dat ijs werd weggehakt en daarmee werden de slagers en vissers bevoorraad voor het koelen van hun waar. De mensen hadden toen nog geen elektrische koelinstallaties. Men gebruikte natuurijs in grote geïsoleerde kisten en kasten. Dat systeem is al eeuwen lang bekend. Bij kastelen had men vaak een ijskelder waarin het ijs tot ver in de lente goed bleef. Nadat er andere mogelijkheden kwamen om ijs te maken en waren te koelen, was het gedaan met de bijverdienste van boer Kuijpers. Toen ontstond het idee om schaatsers toe te laten op het ijs.

 

Het water om het weiland onder te laten lopen komt uit de Zuid-Willemsvaart. Bij de boerderij van Kuijpers hoort een weteringsrecht op het kanaal. Dit is het recht om daar water van af te tappen. En dat maakt dat de familie Kuijpers in de winter het weiland onder kan laten lopen. En als het niet vriest, heeft de Helmonder pech, want het blijft natuurijs. De krantenberichten in de documentatieverzameling van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven zitten vertellen welke de echte koude winters zijn geweest, want slechts in die jaren schrijft de krant over de ijsbaan.

 

 

Bij die artikelen staan vaak prachtige foto’s. Het RHC heeft lang niet alle foto’s of het recht om te publiceren. Daarom een foto van de ijsbaan zonder ijs. De foto is in 1983 genomen vanaf de ingang van de baan. Dit stuk hoorde vroeger ook bij de baan, maar dat was toen de foto genomen werd al niet meer het geval. De gebouwen op de achtergrond zijn van de Levensschool die daar tussen 1970 en 1983 heeft gezeten. De school ging via het Kort Middelbaar Beroepsonderwijs op in het Ter Aa College.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Beukeliusstraat
De zaaier van Louis Schutte.
Kinderen in beeld (2)
images/hourglass.png

ZOEKEN...