Adrianus Maria Callaars

Snelwandelaar Callaars

Een man met een heleboel medailles op zijn borst. Op de achterkant van de foto staat vermeld dat het de heer Callaars betreft, een snelwandelaar. Tevens wordt vermeld dat de heer Callaars op latere leeftijd nog verscheidene malen meedeed aan wandeltochten en avondvierdaagsen. Over de man die rechts op de foto staat wordt niets gezegd

Adrianus Maria Callaars is geboren in Veghel op 22 maart 1891. Op 30-jarige leeftijd komt hij naar Helmond om te trouwen met Anna van der Vorst. De laatste periode van zijn leven brengt hij door in Sint Jozefsheil in Bakel. Daar overlijdt hij op 3 februari 1970. Op zijn bidprentje attenderen zijn kinderen op het sportieve leven van hun vader. “Jarenlang is hij de top-figuur geweest in de wandelsport en kasten vol met kostbare prijzen zijn de blijvende getuigen van de vele duizenden kilometers, die hij bij elkaar gewandeld heeft.”

In de fotocollectie zit nog een foto van de heer Callaars. Daarop is hij bezig met een recordpoging. De foto, die gemaakt is in Veghel, is een reproductie van een afbeelding in de Brabantse Illustratie van 21 september 1927. De recordpoging had plaats op 11 september van dat jaar. De Zuidwillemsvaart van 13 september geeft een uitgebreider verslag dan de Brabantse Illustratie. De poging was er op gericht om het record van de Duitse snelwandelaar Asschaftenburg-Schmidt te verbeteren. Die had 148 passen per minuut afgelegd. Callaars vertrok op 11 september ’s morgens om kwart over zeven vanuit Helmond en liep naar Veghel en weer terug. Dit is een afstand van 44 kilometer. De recordpoging werd gecontroleerd door de heren Bouwmans, De Mulder en Van de Akker die de snelwandelaar, op de fiets, volgden. Zij constateerden dat Adrianus Callaars liep met een gemiddelde snelheid van tussen de 149 en 152 passen per minuut. Hij had daarmee een nieuw record gevestigd.

Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De eerste boomplantdag in Helmond
Johan Jacobs als hoofd van de tekenkamer. Hij staat achter de tekenaars.
 Helmond, Noord Koninginnewal 5. Fotograaf T. van Mierlo
Palmpaasoptocht
images/hourglass.png

ZOEKEN...