Helmond. De Blinkert

De Blinkert

De Blinkertsestraat, een zijstraat van de Heistraat, kent Helmond nog steeds. De eeuwenoude boerderij die haar naam heeft gegeven aan de straat, bestaat echter al jaren niet meer.

 Al in de zeventiende eeuw wordt in die omgeving een stuk land vermeld dat De Blinkert genoemd wordt en in 1749 is er sprake van een woning De Blinkert. Oudere Helmonders zullen zich deze boerderij, die inmiddels verdeeld was in enkele woningen nog wel herinneren. De boerderij stond met haar voorgevel schuin op de Heistraat. En rechts daarvan begon de Blinkertsestraat. In de tijd dat de boerderij gebouwd werd, was de Heistraat nog slechts een zandpad en lag de boerderij ver genoeg van het pad. Toen de weg verhard werd en er trottoirs nodig werden om het voetgangersverkeer te scheiden van het rijdend verkeer, was die schuine gevel een sta in de weg. Op die plek was geen mogelijkheid voor een stoep.

Helmond. De Blinkert

In 1953 werd De Blinkert onbewoonbaar verklaard en enkele jaren later volgde sloop. Op de foto’s de voor- achterzijde van het pand uit de tijd dat het verdeeld was in verschillende woningen. De vrouw op de foto van de achterzijde is de echtgenote van kapper Van Baar.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Einddhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Stadsgezicht van Helmond door Andries Schoemaker
Het Kasteel van Heeze.
Straatspeeldag 13 juni 1990. Foto: Euro-Press.
Gebied Aarle-Rixtel
images/hourglass.png

ZOEKEN...