De familie van den Boogaart

Familie Van den Boogaart

Een familiekiekje dat, getuige de ernst op de gezichten, niet ter gelegenheid van een verjaardagsfeestje genomen is. Te zien zijn een man en vrouw met twee mannelijke kloosterlingen.

Volgens de beschrijving zijn de voorste personen Hub. van den Boogaart, die leefde tussen 1839 en 1900, Johanna Maria van den Boogaart-Custers (1840-1923). Linksachter staat broeder Everardus, die met zijn geboorte de naam Nicolaas van den Boogaart kreeg (1870-1940) en rechtsachter broeder Kostka, die in de wereld Henricus van den Boogaart heette en die leefde tussen 1875 en 1935.

 

Op 21 juli 1862 trouwt de uit Woensel afkomstige Hubertus van den Boogaart met de Helmondse Johanna Maria Custers. Een jaar later wordt hun eerste kind geboren, een dochter. Er zullen nog veel kinderen volgen, waaronder de twee die op de foto staan: Joannes Nicolaus, geboren op zondag 11 september 1870 en Petrus Hendricus, geboren op 18 september 1875. Natuurlijk kent het paar het verdriet dat veel ouders in die tijd kenden. Drie kinderen worden levenloos geboren en een dochtertje sterft als het twee jaar oud is.

De maatschappelijke carrière van Hubertus verloopt goed. Op het moment van zijn huwelijk en bij de geboorte van zijn eerste kind is hij fabrieksarbeider, bij de geboorte van het volgende kind is zijn beroep brievenbesteller. In 1870 kan hij zich boekhandelaar noemen. In 1987 komt hij ook regelmatig voor in het notarieel archief. Hij gaat in dat jaar met zijn zoon Johannes Lambertus van den Boogaart een vennootschap aan met de weduwe van Arnoldus van Moorsel en daarmee is de geboorte van drukkerij Van Moorsel en Van den Boogaart een feit. In datzelfde jaar nog huren ze van de Helmondse uitgever Jos Leloup het recht om Helmondse krant “De Zuid-Willemsvaart” uit te geven. Deze krant zal tientallen jaren lang het nieuws in Helmond onder de aandacht van de lezers brengen.

 

Joannes Nicolaus vertrekt op 17 november 1884 naar Maastricht om in te treden bij de Broeders. Ruim acht jaar later vertrekt zijn jongere broertje naar hetzelfde klooster. Broeder Everardus overlijdt op op 22 januari 1940 in Arnhem, broeder Kostka op 5 november 1935 te Maastricht.

Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Tekening uit 1887 van de ingestorte toren van Geldrop door J. Rijken
De inzegening van de school.
Wapen Laarbeek
images/hourglass.png

ZOEKEN...