De inzegening van de school.

Nieuw gebruik - oud gebouw: Carolus Borromeus, Mierloseweg 7

Toen in 1863 de wet op het middelbaar onderwijs was aangenomen, was Helmond er als de kippen bij om een aanvraag in te dienen voor een Rijks Hogere Burgerschool.

In 1866 kon begonnen worden met de lessen in het nieuwe gebouw aan de Molenstraat. De kerk en vooraanstaande katholieken hebben jarenlang geijverd voor de oprichting van een katholieke variant. Op 7 september 1918 ging die school eindelijk van start in een dubbele villa aan de Mierloseweg 3a-5. Een jaar later kreeg de school zijn naam: Sint Aloysius, naar de heilige Aloysius van Gonzaga. In de jaren daarna werd er een school gebouwd op het terrein naast de villa volgens het ontwerp van de Helmondse architect Lambert de Vries. In 1925 werd het gebouw met het adres Mierloseweg 7 plechtig ingezegend. Dat is te zien op de eerste foto. Het gezelschap dat de inzegening heeft bijgewoond is geportretteerd voor het gebouw. Er zijn heel wat priesters bij, waaronder deken Rath. Ook burgemeester Van Hout en directeur Knippenberg zijn te onderscheiden. Rechts van de burgemeester zit minister van onderwijs Waszink en daar weer naast monseigneur Pompen, vicaris van het bisdom Den Bosch, die de inzegening verricht heeft. De volgende is fabrikant Piet de Wit. Hij was de stuwende kracht achter de totstandkoming van een katholieke HBS.

De trap in de hal van het Carolus Borromeus College.

Toen het nieuwe gebouw betrokken werd, onderging de school een naamsverandering. Van Sint Aloysius werd de naam Carolus Borromeus. Dit was een eerbetoon aan een van de grote geldschenkers. In 1938 schonk deken Rath twee beelden aan de school, gemaakt door Albert Verschuuren. Die beelden zijn te zien boven aan de fraaie trap op foto 2. Het ene beeld stelt een jonge Aloysius van Gonzaga voor, het andere is Carolus Borromeus. Opvallend is dat beide heiligen aangeroepen worden tegen de pest. Beiden leefden in de 16e eeuw, toen Italië zwaar getroffen werd door pestepidemieën. In 1989 vertrok de school naar Gasthuisstraat 79. Vanaf het begin van dat jaar zaten de leerlingen er al, maar de officiële opening was pas op 6 oktober. Ook daar heeft de school al weer de langste tijd gezeten, omdat een verhuizing naar Brandevoort gepland is. Het oude gebouw aan de Mierloseweg werd omgebouwd tot appartementencomplex.


Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Sinterklaas
Brouwhuis. Kerk van Maria Middelares aller Genade
Gebied Heeze-Leende
bestuur Thalia
images/hourglass.png

ZOEKEN...