Helmond. Marktstraat in de richting van de Markt rond 1900. Fotograaf onbekend.

Marktstraat-Markt

Onderstaande foto stamt uit het einde van de negentiende eeuw. Het beeld is opvallend scherp.

De foto is genomen in Helmond vanaf de Marktstraat, die toen overigens nog Binderstraat heette. Uit dezelfde tijd bestaat een foto precies van de andere kant is genomen: vanaf de Markt in de richting van de Marktstraat. Die foto is ook heel mooi, maar erg vaag.

De bestrating is nog maar smal, juist voldoende voor een paard met kar. Trottoirs zijn er nog niet. Vanaf de bestrating lopen smalle klinkerpaadjes naar de aanliggende huizen. Links op de foto staat het huis dat sommigen nog zullen kennen als het huis van dokter Oswald Bloemen. In 1900 was het eigendom van Prinzen. Het was de directeurswoning bij de margarinefabriek van Prinzen en Van Glabbeek. De fabriek lag aan de Ameidewal op de hoek met de Marktstraat en is te zien achter de bomen.

Helemaal rechts op de foto staat het hekwerk van de villa van Van Thiel-Roelofs op de hoek Marktstraat-Watermolenwal. Op die plek is in 1942 het nieuwe postkantoor gebouwd. Aan de overkant van de Watermolenwal op de hoek met de Markt staat het oude postkantoor. Dit postkantoor werd geopend op 1 april 1892. Tussen het hekwerk van de villa van Van Thiel-Roelofs en het oude postkantoor is de reling van de brug over de Ameide te zien. De Ameide maakte onderdeel uit van de stadsgrachten. Pas enkele jaren na het maken van deze foto werd de Ameide overkluisd, zodat het bruggetje tot het verleden behoorde.

Verderop op de Markt is het klooster te zien met de in 1879 gebouwde kapel. Nog verder weg de witte villa van Fentener van Vlissingen en heel vaag het torentje op het stadhuis.  

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Naam Deurne en Liessel
De kermis op het Binderseind
De toneelzaal van het Lambertuspatronaat.
De Eerste Heilig Mis van Pater Knoops.
images/hourglass.png

ZOEKEN...