Ansichtkaart uit 1918.

Ansichtkaart 1918

Onderstaande ansichtkaart dateert uit 1918. In die tijd werden er veel van dergelijke kaarten uitgegeven. Altijd stond er “Groeten uit …”. De plaats waar de kaart vandaan kwam wisselde uiteraard. En natuurlijk ook de plaatjes die een beeld toonden van de gemeente waar de kaart vandaan kwam. Ook nu nog kun je dit soort ansichtkaarten kopen. Maar dan zijn de afbeeldingen vaak in schreeuwende kleuren in plaats van het stemmige zwart-wit waarin deze kaart is uitgegeven. 

Linksboven is een foto te zien van de hoek Markt-Veestraat met duidelijk herkenbaar het huis met de luts aan de Markt en de H. Hartkerk in de Veestraat. Voor de H. Hartkerk op de hoek met de Markt is de winkel van Terheijden en Waals. Op het moment dat de foto genomen werd was, zoals blijkt uit de grote reclameborden aan de gevel, de “groote jaarlijksche uitverkoop” aan de gang. 

Linksonder het bekende beeld van de Veestraatbrug. De middelste foto toont het postkantoor op de hoek van de markt en de Watermolenwal. Het is nog helemaal in de oude staat met de prachtige brievenbus midden in de gevel met daarboven het wapen van de posterijen. 

Rechtsboven een foto van de achterzijde van het kasteel. Dat de foto genomen is voor de verbouwing tot raadhuis in de jaren twintig van de twintigste eeuw is goed te zien. Over de slotgracht loopt de brug waarover de familie Wesselman de tuin kon bereiken. Deze brug is bij de verbouwing van het kasteel verdwenen, evenals de uitbouw waar de brug begon en die in gebruik was als serre. 

Rechtsonder wordt nog een keer het kanaal getoond, maar dan gezien vanaf de Veestraatbrug. Net als op de foto links is hier de aanlegsteiger te zien. Boven die aanlegsteiger is tussen de bomen door nog een klein stukje zichtbaar van het ‘Aauw fabriekske’ van de firma Raijmakers dat gebouwd werd in 1840. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Herberg Tivoli aan de Binnen Parallelweg in Helmond circa 1890. Fotograaf onbekend.
Naam Maarheeze
EK tafeltennis 1998
Carnavalsoptocht in Deurne, 1977
images/hourglass.png

ZOEKEN...