De windmolen van Kampers.

De molen aan de Tolpost

Aan de Tolpost, op de plaats waar de kerk St. Jozef staat, stond de windmolen van Kampers. Deze molen heeft slechts 20 jaar bestaan.

De in 1851 in Helmond geboren kam- en rietmaker Franciscus Hubertus Kampers heeft twee zonen die molenaar zijn en een dochter die trouwt met de molenaar Franciscus Josephus de Vocht. In de loop der jaren heeft Kampers een behoorlijk groot bezit aan onroerend goed opgebouwd. Zo is hij eigenaar van arbeiderswoningen in het Hemelrijk en van een groot pand met magazijn in de Kerkstraat. Op 12 mei 1902 koopt hij van landbouwer Johannes Kemps een weiland aan de Tolpost met het kadastrale nummer C 1188. Dat weiland wordt in twee gedeelten gesplitst. Op een ene perceel komt een molen te staan en op het tweede een woonhuis.

De molen moet snel daarna gebouwd zijn. Als Kampers op 21 juli 1903 een krediethypotheek neemt, worden al zijn bezittingen, waaronder de molen, in de notariële akte als onderpand vermeld voor de lening. Vanaf dat moment wordt hij molenaar genoemd, maar in enkele andere bronnen wordt hij nog met zijn vroegere beroep kam- en rietmaker vermeld. Het echte malen zal wel zijn gedaan door zijn twee zonen die molenaar zijn. Op de foto is de prachtige molen te zien. Op de omgang van de hoge molen poseert de familie Kampers. De molen en het huis staan volledig vrij. Op de achtergrond zijn de Bijsterveldse Akkers te zien. Tegen de lucht tekenen zich slechts enkele knotwilgen af.

Het is moeilijk voor te stellen dat korte tijd later de stad dit lege stuk Helmond helemaal op zou slokken. Toch is dat wat er is gebeurd. Nadat in 1902 de woningwet is ingevoerd, kunnen gemeentes met steun van het rijk arbeiderswoningen gaan bouwen. In Helmond gaan de woningbouwverenigingen aan de slag en die bouwen in de eerste tientallen jaren vooral in de richting van het Bijsterveld.

Die stadsuitbreiding wordt de nog jonge molen van Kampers fataal. De uitdijende wijk moet een eigen parochie gaan vormen. De parochiekerk wordt gepland op de plaats van de molen. In 1921 wordt de molen verkocht aan de parochie van de H. Joseph, zoals de naam toen nog was. De molen wordt gesloopt en op 29 juni 1922 wordt de eerste steen gelegd voor de kerk naar een ontwerp van architect Walter te Riele.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
 Op de foto uit 1959 het pand van banketbakker Nieuwenhuis met rechts daarvan nog een stukje van het NKV-gebouw; fotograaf onbekend.
Grafeiland in de Warande in Helmond. Fotograaf onbekend.
Heeze - Gildes Joris en Agatha
Naam Nuenen en Gerwen
images/hourglass.png

ZOEKEN...