De westkant van de Markt in het begin van de twintigste eeuw

De westkant van de Markt in het begin van de twintigste eeuw

De Markt is een van de straten die al in de middeleeuwen het aanzicht van de stad bepaalden. Binnen de wallen kende Helmond twee assen. Die assen zijn ook nu nog te herkennen. De ene as wordt gevormd door Markt en Kerkstraat en de andere door Ameidestraat en Veestraat.

De westkant van de Markt is in de twintigste eeuw totaal van uiterlijk veranderd. Niet een van de panden op de foto heeft deze eeuw overleefd. We denken wel eens dat de veranderingen in Helmond alleen in de laatste tientallen jaren zijn gebeurd, maar dat is niet helemaal waar. Ook in het begin van de twintigste eeuw kende Helmond een periode van grote verandering. En daardoor is de foto tamelijk nauwkeurig te dateren. 

Helemaal links op de foto is een klein stukje te zien van de winkel in koloniale waar van Spoorenberg met de fraaie naam Het Schaapje van 1805. Die firma vestigt zich daar in 1899. Het pand rechts daarvan is ook eigendom van de erven Spoorenberg, maar wordt achtereenvolgens bewoond door notaris Sassen en fabrikant Deutsch. In 1910 wordt de gevel van dit huis totaal vernieuwd. Op de begane grond komen dan twee winkels: het linkergedeelte maakt vanaf dat moment deel uit van de winkel van Spoorenberg en in het rechtergedeelte heeft mevrouw Paaps haar hoedenwinkel. De foto moet genomen zijn voor de vernieuwing van de gevel in 1910. 

Nog meer naar rechts is het stadhuis te zien met links daarvan een poortje dat, omdat het leidde naar de plaats waar men wetsovertreders opsluit, het gevangenenpoortje genoemd wordt. Het oude stadhuis van Helmond krijgt kort voor het bezoek van koningin Wilhelmina en prins Hendrik op 20 augustus 1904 een hoger torentje. Op de foto is dat hogere torentje al te zien. Dus de foto zal na die tijd gemaakt zijn. Het huis rechts van het stadhuis is de villa van Prinzen. Daar weer naast is de Nieuwe Beurs. Dit pand is in 1906 afgebroken om plaats te maken voor de villa van Van Thiel. Deze villa staat er nog steeds. In 2006 werd hierin de VVV/ANWB gevestigd. Dat maakt dat de opname moet dateren van voor 1906 en na 1903. De Nieuwe Beurs is een koffiehuis, zoals een café-restaurant in die tijd genoemd wordt. Het is sinds 1886 eigendom van Antonius Johannes Baptist Taabe. De naam zal hij wel ontleend hebben aan de naam van de gelegenheid die hij in de tijd daarvoor heeft uitbaat. Dat is koffiehuis De Korenbeurs tussen de kerk en de Ameidestraat aan de andere kant van de Markt. De naam De Beurs is ook nog bekend van het restaurant aan de oostkant van de Markt naast bioscoop Centraal. Dit restaurant is op 27 juni 1981 helemaal afgebrand. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Noord-Koninginnewal
Ballonvlucht boven Helmond
Fanfare De Vooruitgang uit Stiphout.
Gebied Vlierden
images/hourglass.png

ZOEKEN...