Laan Vredelust

Een opname die genomen werd in de Laan Vredelust te Helmond. Deze straat vormde een verbinding tussen de Molenstraat en de Kluisstraat op de plaats waar nu Zuidende ligt. De foto is niet gedateerd, maar aan het feit dat er geen huisnummers bij de deuren staan, valt af te leiden dat de foto genomen moet zijn vóór 1919. In dat jaar voerde Helmond de huisnummering in. In het Bevolkingsregister worden wel nummers vermeld, maar dat is het nummer van het huis binnen de wijk. Die nummers werden alleen maar in de administratie van de gemeente gebruikt. Het waren geen zichtbare nummers.

Het lijkt erop dat de hele Laan Vredelust is uitgelopen voor de fotograaf. We tellen 35 personen op de foto, waarbij de prachtige hoed van de mevrouw helemaal rechts op de foto het meest opvalt. Het is moeilijk te zien welke kant van de straat gefotografeerd is. Linksboven op de foto is een hoger pand te zien. Het hoge pand lijkt tegen de huizen in Laan Vredelust aan te liggen. In de Kluisstraat lagen geen huizen aan de zijde van Laan Vredelust. Wel aan de overzijde waar ook de poort naar de Theresiakleuterschool was. Als de foto genomen is in de richting van de Molenstraat zou het hoge pand op zich wel kunnen.

De straat werd in de volksmond het Lelouplaantje genoemd. De huizen zijn allemaal gebouwd door Jan Hendrik Leloup, een pettenfabrikant. Hij werd geboren in 1852 in Sittard en trouwde in 1881 met de Helmondse Cornelia Wilhelmina van Kraaij. Ze woonden in de Ameidestraat, maar hadden ook panden in de Molenstraat in eigendom. Deze huizen kwamen uit de erfenis van mevrouw Leloup. Later verhuisde het gezin Leloup naar de Molenstraat naar het huis dat later huisnummer 164 zou krijgen.
Achter dit huis lag een grote tuin. Jan Hendrik Leloup liet in 1889 en 1893 in die tuin twee series huizen bouwen. Mevrouw Leloup noemde dit particuliere straatje -want ook de toegang naar de huizen was hun eigendom- Vreedelustlaan. Die naam verwijst naar de naam van de tuin van zaal Emans waar concerten en kermissen werden gehouden. Dat was op de plaats waar in 1899 het Broederklooster werd gebouwd. In 1915 werd een doorbraak gemaakt naar de Molenstraat en de Kluisstraat. De gemeente kocht toen dat deel van de grond van Leloup op dat de straat tussen de huizen vormde. De naam Vredelust werd door de gemeente in stand gehouden door de zo ontstane openbare weg Laan Vredelust te noemen.

 

Publicatie van bovenstaand verhaal leidde tot een reactie van de heer Manders. Hij herkende op de foto zijn oma en zijn tante. Oma is mevrouw Hanneke Liebregts-Maas. Zij staat op de foto direct links naast de regenpijp met een meisje op haar arm. Dat meisje is de tante van de heer Manders. Zij heet Mechelina, wat in het dagelijks gebruik Lina werd. Lina is geboren op 28 januari 1915. Op de foto is ze zeker niet ouder dan drie jaar. De foto kan dus uiterlijk in 1918 genomen zijn.De heer Manders vermoedt dat de dame met de hoed mevrouw Leloup is. Hij wees ook op een foto in “Helmond in oude ansichten” van Laan Vredelust. Daarop is duidelijk te zien dat de foto genomen is in de richting van de Kluisstraat. En ook daarop staat het rechterpand aan het einde van Laan Vredelust.

Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Fotograaf: onbekend.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Noord-Koninginnewal
De gemummificeerde kat, tentoongesteld tijdens de Brabantse Dag in Heeze, 1968. Foto Prinses.
Wapen Nuenen, Gerwen en Nederwetten
menukaart
images/hourglass.png

ZOEKEN...