De Dorpsstraat in Stiphout

Helmonds nieuwe grondgebied

Eeuwenlang bleef het grondgebied van Helmond hetzelfde. De stadskern binnen de wallen en De Haag vormden het voornaamste deel van de bebouwing. Langs de uitvalstraten zoals de Heistraat en de Molenstraat bevond zich ook nog wat bebouwing. Daarbuiten waren eenzame boerderijen of buurtschappen.

Aan het eind van de negentiende eeuw veranderde dit drastisch. In de jaren twintig was het kanaal aangelegd. Toen in 1866 de spoorlijn Eindhoven-Venlo in gebruik was genomen, was de infrastructuur geschikt om industriële activiteiten uit te breiden. De stad groeide met de groei van de fabrieken. In 1890 telde de stad 9.351 inwoners, in 1925 22.225 en in 1967 47.277. Op wat groene gebieden na, was het grondgebied van Helmond in 1967 volgebouwd. De omliggende gemeentes moesten er aan geloven. Zij werden verplicht om grondgebied af te staan. Stiphout werd zelfs helemaal opgeheven. Een groot deel van het grondgebied van het dorp ging naar Helmond, een kleiner deel ging naar Aarle-Rixtel.

Op de foto is de Dorpsstraat in Stiphout te zien in de richting van de Gerwenseweg. Achter de boerderij links is de toegang naar de St. Trudostraat. Rechts voor de rij huizen loopt de Meester Strikstraat.

 

Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
foto fabriekscomplex Diddens & van Asten anno 1960. Foto Jos Pé.
Grootmetaal
Gebied Zesgehuchten
RK landbouwhuishoudschool in Lierop.
images/hourglass.png

ZOEKEN...