Oostzijde Markt

De Helmondse Markt in 1975 en 1910

Op de eerste foto uit 1975 is de oostkant van de Markt te zien. De foto is genomen in januari op het moment dat met een hoogwerker de versiering uit de kerstboom werd gehaald. Er is nog veel herkenbaar. Maar wat als eerste opvalt is dat de Markt nog een doorgaande straat was met geparkeerde auto’s en een zebrapad. En het winkelcentrum links dat toen nog Passage heette. Pas in 1989 kreeg het de naam Elzaspassage. In 1975 zat Bioscoop Centraal nog aan de Markt. Die werd op 15 november 1986 gesloten. Ook verdwenen is restaurant De Beurs naast Centraal, dat 27 juni 1981 afbrandde. 

Op de tweede foto, een prentbriefkaart uit ongeveer 1910 is hetzelfde stukje van de Markt te zien. Ook op die foto zijn nog enkele herkenningspunten. Dat zijn het tweede pand van rechts, het herenhuis dat in 1885 door architect Roijakkers is gebouwd voor fabrikant Ramaer (de latere bioscoop) en het vijfde pand van rechts, ook van architect Roijakkers, maar in 1872 gebouwd voor fabrikant Matthijsen. Geheel rechts is een boom te zien in de tuin van Van Asten. Het huis rechts naast het pand van Ramaer zullen enkelen zich wellicht nog herinneren als dameskledingzaak Maison Jansen dat moest verdwijnen voor de uitbreiding van de Algemene Bank Nederland. Aan de andere kant van Ramaer de oude versie van restaurant De Beurs met het prachtige vooruitstekende balkon. Tussen dit pand en het volgende loopt Het Hool. Dat volgende pand kennen velen als het zaal Atgier. Die heeft zich in dat pand gevestigd in 1932 en het verbouwd tot café. Daarvoor diende dit huis als verblijf van middenstanders. Onder andere mandenmakers, schoenmakers, huisschilders en kleermakers hebben hier hun domicilie gehad. En dan zijn we weer bij het tweede herkenningspunt op de foto: het pand van Matthijsen. 

Markt, oostzijde, gezien in noordelijke richting

  

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Dankwoord Baron Speyart v Woerden in stadhuis Breda t.g.v. jubileum Stedelijk Museum Breda, 1967 (Breda Beeldcollectie, B. Speekenbrink)
Molenstraat 136 in Helmond tijdens de bevrijdingsherdenking in 1945. Foto-atelier Prinses.
Wapen Tongelre
images/hourglass.png

ZOEKEN...