De villa van Everts en Van der Weyden

De villa van Everts en Van der Weyden.

In het Helmondse stationskwartier is ontzettend veel gewijzigd. Als je een kaart uit 1950 vergelijkt met een van nu, dan blijkt dat van alle bebouwing in het gebied tussen de 1e Groenstraat, Weg op den Heuvel, Groenpad en Binnen Parallelweg alleen het kantongerecht is blijven staan. In 1950 stonden aan de genoemde straten weliswaar wat huizen, waar onder enkele villa’s, maar het binnenterrein was helemaal in gebruik als industrieterreintje. Daar stond de houtfabriek van Bezemer, maar het grootste deel van het gebied werd gebruikt door de schroefboutenfabriek van Everts en Van der Weyden.

Deze firma ontstond in 1877. Eerder maakten de gebroeders Everts tussen 1870 en 1875 al deel uit van een vennootschap met Thomas Royakkers en daarna stichtten ze een bedrijf onder hun eigen naam. In de loop der tijd breidde die fabriek zich op het binnenterrein naar alle kanten uit. In 1968 trok het bedrijf zich terug uit Helmond om naar Limburg te verhuizen. Daarna werd alles gesloopt en veranderde het industrieterrein in een kantorencentrum met als voornaamste gebruiker de gemeente met het stadskantoor.

De villa op de foto stond aan de Binnen Parallelweg. Op het moment dat de foto gemaakt werd, stond het pand op de nominatie om aangekocht te worden door de gemeente. Tevoren was het in gebruik als kantoor voor de firma. Het is rond 1895 als particulier huis gebouwd door Jean Baptist Clement van der Weyden. Door zijn verbintenis met de gebroeders Everts ontstond de firma Everts en Van der Weyden. Jean Baptist van der Weyden werd in 1850 geboren in Mennessis in Frankrijk. Zijn vader had daar toen de leiding over de aanleg van de spoorbaan. Ook Jean Baptist Clement werkte als jonge man voor de spoorwegen, maar dan als boekhouder-tekenaar bij het atelier van de Nederlandse Spoorwegen in Tilburg. Hij bewoonde de villa met zijn gezin tot 1920. In dat jaar vertrekt hij naar Ginneken. De villa heeft hij in 1915 al verkocht aan de firma Everts en Van der Weyden. De villa wordt daarna, tot 1933, bewoond door een zoon, Albert Nicolas van der Weyden. Pas daarna wordt de villa als bedrijfspand gebruikt.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het complex van de Hoop aan de latere Pastoor van Leeuwenstraat
Het Antoniusgasthuis aan de Molenstraat in Helmond. Fotograaf onbekend.
Het echtpaar Van Malsen
Sint Jozef aan de zijgevel van de Catharinakerk.
images/hourglass.png

ZOEKEN...