poortgebouw

Bogengebouw

In wat door velen het poortgebouw wordt genoemd, maar door anderen liever wordt omschreven als het bogengebouw zit nu een restaurant

Bij het poortgebouw denken Helmonders, die de situatie van vóór de Kasteel-Traverse kennen, aan de oude kasteelpoort die vroeger aan de westkant stond bij het kanaal. Het bogengebouw werd in de jaren 90 van de negentiende eeuw gebouwd als school met bovenwoning voor het bijzonder neutraal onderwijs. Die school zou na verhuizing naar de Wilhelminalaan de Wilhelminaschool gaan heten. Later zat er, tot 1923, de fabrieksschool van de Vlisco. Toen werd het gebouw door de gemeente aangekocht en werd de benedenverdieping doorgebroken, waardoor het zijn huidige uiterlijk kreeg. In een niet geïnventariseerd stukje van het archief zit een dossier betreffende  de verbouwing in 1923. Daarin zitten, behalve de nodige bouwtekeningen en correspondentie, ook foto’s en enkele kleurentekeningen. De foto laat de gevel van het gebouw zien aan de kant van het kasteelpark, de westkant. Het gebouw is dan nog niet doorgebroken en is in gebruik als fabrieksschool. De tekening is een ontwerptekening van de oostgevel van het gebouw, dus aan de kant van De Wiel. De tekening is in potlood en met waterverf ingekleurd. De perspectieflijnen zijn na het tekenen niet verwijderd. Daardoor lijkt het of je door de bogen heel ver weg kijkt. En het gebruik van waterverf maakt het tot een idyllisch plaatje.

poortgebouw

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Dankwoord Baron Speyart v Woerden in stadhuis Breda t.g.v. jubileum Stedelijk Museum Breda, 1967 (Breda Beeldcollectie, B. Speekenbrink)
Steenweg Helmond
Nuenen - Piepers jassen
images/hourglass.png

ZOEKEN...