Een bijzondere plek in Aarle-Rixtel eind jaren zeventig: café-winkel het Trefpunt van Theo van den Boogaard nabij de brug over de Zuid-Willemsvaart. Beeldcollectie RHCe

Gemeentearchief Aarle-Rixtel periode 1968-1996 openbaar

Gemeentearchief Aarle-Rixtel periode 1968-1996 openbaar
Het archief van de voormalige gemeente Aarle-Rixtel uit de periode 1968-1996 is vorige week van het gemeentehuis te Beek en Donk overgebracht naar de depots van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Vanaf nu is het daar in de studiezaal in te zien. De inventaris is online te raadplegen op rhc-eindhoven.nl

Het archief van de voormalige gemeente Aarle-Rixtel bevat de gebruikelijke zaken zoals de notulen van de gemeenteraadsvergaderingen, B&W besluiten, bestemmingsplannen en Hinderwet- en Milieuvergunningen.

Ook de gemeentelijke herindeling die op 1 januari 1997 een feit werd heeft zich vertaald in de nodige dossiers. Hoewel de gemeenteraden van Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Lieshout zich al in 1991 uitspraken voor samenvoeging zou dit nog de nodige voeten in de aarde hebben. Het merendeel van de bevolking was bang dat het dorpse karakter en de eigen identiteit verloren zou gaan. Ook hogere financiële lasten werden gevreesd. En met Helmond samengaan zoals werd geopperd was echt een brug te ver. Actiecomité Ale Blie werd opgericht om zich tegen de herindelingsplannen uit te spreken. Maar de herindeling, weliswaar zonder Helmond, ging door.

Andere gebeurtenissen die in het archief terug te vinden zijn is de geboorte van de vijfduizendste inwoner in 1975 en vier jaar later de viering van het achthonderdjarig bestaan van Aarle-Rixtel.

Behalve dit archief bewaart het RHCe meer archieven van en over Aarle-Rixtel zoals van de schepenbank (1580-1811), de RK Jonge Boerenstand, de NCB, klokkengieterij Petit en Fritsen, historische foto’s en nog veel meer.

De studiezaal van het RHCe is te bezoeken op dinsdag en donderdag van 09.00 tot 17.00 uur. Opgelet: vanwege onderhoudswerkzaamheden en feestdagen is de studiezaal op een aantal dagen gesloten. Check daarom de website rhc-eindhoven.nl voor de actuele openingstijden of bel 040-2649940.

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Hendrik Dona
Naam Deurne en Liessel
Handboogschutterij "Steeds Beter"
Canisiusschool, de vierde klas
images/hourglass.png

ZOEKEN...