Reclamefamflet voor Vringer. Auteur onbekend.

Vringer aan de Binnen Parallelweg

De geschiedenis van de Binnen Parallelweg in het Stationskwartier van Helmond. Deel 8.

In juni 1908 komt de in 1875 in Utrecht geboren Theodorus Maria Vringer als koetsier met bierhandelaar Bessel van Zanten naar Helmond. Zijn werkgever vertrekt een jaar later naar Leeuwarden. Vringer blijft in Helmond. Een maand later komt broer Anthonius Vringer naar Helmond en beginnen de beide broers als bierbottelaar in enkele panden aan de Binnen Parallelweg. Anthonius vertrekt al weer in het voorjaar van 1910 naar Wassenaar, maar Theodorus blijft bier bottelen en limonade maken aan de Binnen Parallelweg. In de panden is in de eerste jaren niet alleen de bierbottelarij en limonadefabriek gevestigd. Ook het metaalbedrijf van Jan Jochems zit er. Nadat dat bedrijf in 1912 verhuisd is naar de Watermolenwal is de fabriek van Vringer het enige bedrijf in de panden. Bovendien wordt een van de panden, nadat hij in hetzelfde jaar 1912 is getrouwd, de woning van hem en zijn vrouw en hun in de jaren daarna geboren kinderen. En huis biedt ook onderdak voor inwonend personeel en nieuw personeel dat nog geen eigen onderdak gevonden heeft.

Het reclamepamflet toont een bloeiend bedrijf. Trots vertelt de firma dat het de 1e Helmondsche Elektr. Champagne-Pilz en Limonade fabriek, Likeur- en Koolzuurhandel is. Bovendien is het bedrijf vertegenwoordiger voor Helmond en omgeving van Heineken. Op het onderste deel van het pamflet is dan ook een aantal treinwagons van Heineken te zien die voor Vringer op het rangeerterrein staan. In februari 1934 overlijdt Theodorus Vringer. Zijn kinderen zijn nog op school of in opleiding. Maar zoon Arie, negentien jaar, zet het bedrijf voort. Dat het bedrijf uit een aantal woonhuizen bestaat is op het pamflet niet zo goed te zien. Dat wordt wel weer duidelijk op een foto uit de jaren ’60 waarop het rijtje te zien is in de jaren voorafgaand aan de sloop. Over de geschiedenis van deze panden een volgende keer meer.


Binnen Parallelweg te Helmond. Fotograaf: Foto-atelier Prinses.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
schetskaart
1956: Dochters Riki en Marietje van Jan Bakker met de tomatenoogst uit de oudste kas van Helenaveen. (Foto: Riki Bakker - site André Vervuurt).
images/hourglass.png

ZOEKEN...