Welkom bij de verhalenbank van Geschiedenis Peel. Ontdek de regio en filter op thema en tijdsperiode.
Zichtbare voorouders, begravingen onder heuvels.
Op maandag 11 april 2016 om 20.00 uur werd in zaal van Bracht in Aarle-Rixtel een lezing gegeven door Johan Hendriks over de begraafcultuur door de eeuwen heen.
Levend heidendom in een christelijk Europa
Heel Europa is overdekt met kerken, kloosters, kapellen, wegkapelletjes en -kruisen, kruiswegstaties en beelden. Overal in Europa kun je paters en nonnen zien rondlopen. Overal kun je kerkklokken horen luiden. Allerlei organisaties hebben of hadden tot voor kort het woord 'christelijk' of 'katholiek' voor hun naam staan.
Exit Jan de Bus
In de jaren twintig van de twintigste eeuw kent Helmond naast de stroomtram al een particuliere stadsbus.
Helmond en de vreemdelingen
Het probleem van de “vreemdelingen” is zo oud als de mensheid. Bewoners van een land hebben altijd argwanend gekeken naar de komst van mensen die van elders kwamen.
Ik nie – ik ben nie lillek genoeg
In juli was het 125 jaar geleden dat Vincent overleed, een mooie reden om 2015 tot van Goghjaar uit te roepen met tal van activiteiten. Het Van Goghmuseum opent nu een nieuwe entree aan het Museumplein en in Nuenen wordt stevig gesteggeld over een bronzen interpretatie van Vincents aardappeleters. Zestig jaar terug, in september 1955, was Nuenen ook in rep en roer.
Gedicht voor vaderdag
Vaderdag bestaat bij de gratie van Moederdag. Moeders werden al sinds mensenheugenis in het zonnetje gezet, de oude Grieken deden dat al. In 1908 werd in de Verenigde Staten voor het eerst Moederdag nieuwe stijl gevierd.
J.L. van Duijnhoven, de eerste katholieke onderwijzer in Stiphout
In het tijdschrift “Bijdragen betrekkelijk de staat en verbetering van het schoolwezen in het Bataafsche Gemenebest” uitgegeven in 1807, staat onder het artikel ‘schoolberigten’ een oproep voor de functie van schoolmeester in Stiphout als opvolger van de overleden J. van Duinhoven.
ZOEKEN...