Boekhorst0112716hockey

Fieke Boekhorst met de verwoestende strafcorner

De Helmondse Fieke Boekhorst, geboren 18 december 1957, nam deel aan de Spelen in Los Angeles 1984 als lid van het gouden dames hockeyteam.

In Los Angeles was het vrouwen hockeyteam voor de eerste keer actief op de Spelen. Tijdens het toernooi werd een halve competitie gespeeld door zes landenteams. Vier van de vijf wedstrijden werden gewonnen en één gelijk gespeeld. Hoewel Fieke alle wedstrijden in de achterhoede speelde, scoorde ze toch nog vijf doelpunten. Ze stond bekend als strafcornerspecialiste. 

Fieke speelde 116 officiële interlands en scoorde daarbij 128 doelpunten voor de Nederlandse hockeyploeg. Haar slagkracht was zo indrukwekkend dat ze wel 'de vrouwelijke Paul Litjens' werd genoemd. Een oud-speelster van het Amerikaanse hockeyteam, Beth Anders, heeft zelfs uitgebreid onderzoek gedaan naar de korte hoekslag van haar Nederlandse collega.

Fieke had haar hockeycarrière graag met de wereldkampioenschappen in 1986 afgesloten. Echter haar laatste interland was Nederland - Groot-Brittannië (6-0) geweest. Ze verstapte zich een paar maanden voor het wereldkampioenschap met zaalhockey. Een volledig kapotte knie maakte zo een abrupt einde aan haar carrière.

Toch was ze wel actief als scout bij de wereldtitelwedstrijd in het Wagener-stadion in 2006.

Van beroep is Fieke lerares lichamelijke opvoeding en ze traint de meisjes A en B bij HC Helmond. Dat doet ze al vanaf haar zestiende en ze is er nooit mee opgehouden. Ze staat bekend om haar stem met flink volume en typische intonatie. Als trainster legt ze de nadruk op techniek. Want als je de bal vrij kunt maken kun je op elk niveau spelen. HC Helmond kan bogen op driehonderd vrijwilligers. Dat is niet voor niets. De bevlogenheid van Fieke werkt aanstekelijk. Het uitgangspunt bij HC Helmond is spelplezier, maar voorzichtig wordt er wel wat aan de topsport-mentaliteit gewerkt. De kinderen daar kennen vaak niet eens haar achternaam. Fieke is gewoon Fieke.

Haar volwassen kinderen Wouter en Carlijn, die beiden op hoog niveau spelen, leren hun moeder de laatste trucjes. Naast de jeugd traint Fieke ook ouderen en allochtone vrouwen. Sportles is goed voor hen, dat geeft zelfvertrouwen.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Paula en Louise Coovels op de Lungendonk bij Lierop.
De Nazarethschool aan de Noord Koninginnewal. Fotograaf onbekend.
Helmond, Binnenparallelweg 16. Fotograaf Foto-atelier Prinses.
De hoek van de Zuid Koninginnewal met de Molenstraat anno 1901.
images/hourglass.png

ZOEKEN...