Een eigenaardige plechtigheid

Volgens de krant de Zuidwillemsvaart vond op 1 september 1929 een eigenaardige plechtigheid plaats in Helmond.

In de Heilig Hartkerk aan de Veestraat droeg pater Dominic Harold Hockers, een Amerikaanse priester, zijn eerste heilige mis op. Dat was des te merkwaardiger omdat pater Hockers eigenlijk geen familiebanden had met de bekende Helmondse familie Hockers, hoewel men dat wel dacht. De voorouders van de Amerikaanse familie Hockers komen uit Noord Limburg. Door de armoede emigreerden er op het eind van de negentiende eeuw al duizenden mensen vanuit Oost-Brabant en Noord-Limburg naar Amerika.

Jan Hockers die in 1841 in Sevenum werd geboren vertrekt in 1869 als een van de eersten uit Sevenum naar Amerika. Hij begint daar een steenbakkerij in De Pere in de staat Wisconsin en wordt daar John genoemd. In 1873 is hij even terug in Sevenum. Als hij weer vertrekt, neemt hij diverse familieleden mee naar Amerika. Uit het huwelijk van zijn zoon Jacob met Anna Josephs worden zes kinderen geboren, waaronder op 27 mei 1905 een zoon Harold. Na zijn studie treedt hij in 1924 in bij de benedictijnen van St. Norbert Abbey in De Pere onder de naam Dominic. Die abdij was in 1893 gesticht vanuit de abdij van Berne in Heeswijk en werd in 1902 zelfstandig. In 1926 ging hij in Rome studeren; hij werd gewijd in de abdij van Tongerlo. Op een gegeven moment zullen er contacten zijn ontstaan met de familie Hockers uit Helmond en nam men aan dat men wel ergens familie van elkaar zou zijn. Dat was de reden dat hij zijn eerste mis wilde opdragen in Helmond. De kerk was schitterend versierd, het koor zag wit van de bloemen en er hingen vanen in wit en geel boven de communiebanken. Ouders en andere familieleden waren uit Amerika overgekomen om dit alles mee te maken. De feestrede werd uitgesproken door rector van den Acker van de Latijnse school in Gemert. De neomist werd geassisteerd door twee van zijn studiegenoten, J. Zryd en D. Burke. Na de mis werd de priestercantate “Hulde aan het priesterschap” gezongen. Ten huize van de familie Hockers in de Veestraat volgde een drukbezochte receptie. De viering werd voortgezet in Hotel Küster-Rademaker aan het Beugelsplein. Uit de feestgids ”wat de gasten moeten weten, drinken en zingen” blijkt dat er een diner met tien gangen plaatsvond met als hoofdgerecht “filet de veau Nivernaise”. Tussen het eten door werd in een pauze de foto gemaakt, waarschijnlijk in de kasteeltuin. Na de feestelijkheden vertrok father Dominic terug naar Rome waar hij afstudeerde. In 1938 keerde hij terug naar de abdij in De Pere waar hij les ging geven aan de universiteit. In 1959 werd hij pastoor van de parochie St. Louis in Dykesville en in 1971 van de parochie St. Peter in Lincoln. Hij overleed in de abdij van De Pere op 12 februari 1983.

Op de foto zien we zittend v.l.n.r.: Rector Servatius Coppens, father J.L. Zryd, father Dennis Maurice Burke, Mgr. Hubertus Noots, de neomist father Dominic Harold Hockers, pastoor A.F. Teurlings van de H. Hart kerk, rector F.A. van den Acker, father Mark Steinmetz. Staand v.l.n.r. Jeanette Wijnen-Hockers, Miss. Burke, Miss. Donovan met daarvoor Cornelia L.Th. Wijnen,  Mr. Burke, Mrs. Burke, Lauw Hockers, Sophie Hockers met daarachter Betsie Hockers, Gérard Wijnen, Cornelia Hockers-Reuser, de stiefmoeder van de neomist May Hockers-Baeten met daarachter Maria Hockers, de vader van de neomist Jac. Hockers, Mary Hockers, een onbekende, Antonia Hockers, Petronella W.C. Wijnen, Christina Hockers-de Leijer, Piet Hockers.

 

 

 

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven; fotograaf onbekend. Met dank aan mevrouw Scholten-Wijnen.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Kerkstraat, gezien in de richting Markt
Wapen Asten
Noord-Koninginnewal
Adrianus Maria Callaars
images/hourglass.png

ZOEKEN...