Jaar van het industrieel erfgoed

Het jaar 2011 was een jaar voor Helmond waarin het industrieel erfgoed een belangrijke rol speelde.

 In mei kwamen allerlei activiteiten die dat jaar georganiseerd zouden worden samen tijdens een industrieel erfgoedtiendaagse. Een honderdjarige zou daarbij een belangrijke rol spelen. Gebouw “1911” van de Vlisco stond dat jaar al een eeuw te pronken langs het kanaal. Op de eerste foto is het gebouw te zien in de beginjaren. Op het eerste gezicht zou je denken dat de foto is genomen in het bouwjaar. Aan de achterkant en zijkant van het gebouw zijn steigers te zien. Maar de foto is gemaakt door fotograaf Hegeman en die vestigt zich pas in 1913 in Helmond. Misschien dienden de steigers voor onderhoudswerkzaamheden in een tijd dat het gebouw er al langer stond. Rechtsvoor is de toegang tot de haven te zien, die is aangelegd na het dempen van de haven bij het Havenplein. Ook zijn de goederenwagons zichtbaar op het spoor dat toen nog helemaal doorliep tot aan het kanaal. De twee infrastructurele werken die de industrialisatie van Helmond mogelijk hebben gemaakt, kanaal en spoor, komen op deze foto prachtig bij elkaar. De turfschuit rechtsvoor, geladen met klot, maakt ook nog eens duidelijk dat het kanaal ook diende voor doorvoer van producten uit de Peel.

De tweede foto is gemaakt in 1952 tijdens de voorbereidingen van de nieuwbouw tussen gebouw 1911 en die in het stuk van de kasteeltuin dat de Vlisco in al het begin van de twintigste eeuw van Wesselman had gekocht. Het is een bijzondere foto, omdat er volledig vrij zicht is op het ka steel. Bovendien steekt boven het kasteel de toren van de Heilige Hartkerk in de Veestraat uit. Nog hetzelfde jaar wordt die toren afgebroken, nadat er boktor is gevonden in het houtwerk.

 

Vlisco, 1952. Foto-atelier Prinses

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Hotel van Will.
Luchtfoto van het Centrum van Helmond 1950.
 Op de foto van de missietentoonstelling zien we op de achtergrond het portret van monseigneur Noijen, rechts staat zijn broer Sjef. Fotograaf onbekend.
Wapen Soerendonk
images/hourglass.png

ZOEKEN...