Pieter van den Hoogenband

Pieter van den Hoogenband, dé Eindhovense Olympiër

Hoewel geboren in Maastricht (14 maart 1978) is Pieter van den Hoogenband dé Eindhovense Olympiër bij uitstek.

Pieter groeide op in Geldrop, maar zijn naam is  onlosmakelijk verbonden met PSV Zwemmen in Eindhoven. Niet voor niets is het Nationaal Zwemcentrum in Eindhoven vernoemd naar Pieter van den Hoogenband. Hij is drievoudig Olympisch kampioen en heeft een imposante erelijst.

In 1993 behaalde hij zijn eerste successen bij de Jeugd Olympische Dagen in zijn eigen Eindhoven. Drie jaar later brak hij internationaal door. Bij de Spelen van Atlanta 1996 verbaasde hij vriend en vijand door zowel op de 100 als op de 200 meter vrije slag als vierde te eindigen. Na het winnen van maar liefst zes gouden medailles bij het EK zwemmen van 1999 in Istanboel, was hij een van de favorieten voor de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Maar  hij was niet de enige: op de 200 meter vrije slag ontmoette hij de Australische topfavoriet Ian Thorpe. Van den Hoogenband, bijgenaamd The Dutch Dolphin, zette echter een wereldrecord neer in de halve finales, waarop Thorpe slechts tweehonderdste toegaf. Met dezelfde tijd won Pieter de finale en de gouden medaille. Op de 100 meter vrije slag realiseerde hij eveneens een wereldrecord en won hij wederom goud, waarmee hij de Olympisch kampioen van Barcelona ‘92 en Atlanta ‘96, Alexander Popov, onttroonde.

Vier jaar later, bij de Olympische Spelen van 2004 in Athene, prolongeerde Pieter van den Hoogenband zijn titel op het koningsnummer bij het zwemmen, de 100 meter vrije slag, na een spannend gevecht met Roland Schoeman uit Zuid-Afrika, een echt sprintkanon met een flitsende start. Op de 200 meter vrije slag moest hij deze keer voorrang verlenen aan zijn eeuwige concurrent op deze afstand de Australiër Ian Thorpe. In het voorjaar van 2005 moest van den Hoogenband een hernia-operatie ondergaan. Die ingreep slaagde maar betekende wel een grote trainingachterstand en hij behaalde niet meer de successen van vóór die tijd. Op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing was Pieter van den Hoogenband van plan om zowel de 100 als 200 meter vrije slag te zwemmen. Hij liet de 200 meter schieten om zich volledig te concentreren op de 100 meter vrije slag. De afstand waarop hij drie keer achter elkaar Olympische kampioen wilde worden. Helaas lukte dat niet; hij werd in de finale vijfde. Wel was hij de enige zwemmer uit de finale van Athene 2004 die wederom in de finale stond. Na de Spelen van Beijing werd Van den Hoogenband benoemd tot ere-burger van de stad Eindhoven.

Pieter van den Hoogenband leverde een unieke prestatie door drie keer Olympisch kampioen te worden op de afstanden die wereldwijd in de belangstelling staan en dat terwijl hij in eerste instantie niet als zwemmer zijn sportcarrière begon. Pieter vertelde hierover: “Eerst heb ik op hockey en judo gezeten, maar toen ik eens een zwemtraining meemaakte bij mijn moeder (Astrid Verver; zelf een zwemkampioene uit de jaren zeventig) en veel sneller was dan de anderen kreeg ik er veel plezier in. “ Hij voetbalde in die tijd ook maar was daar niet al  te goed in. In een pindakaasreclame wordt de spot gedreven met zijn voetbalkwaliteiten. Pieter zei zelf het volgende over zijn voetbalkwaliteiten en het reclamespotje: “Ik was er echt slecht in, maar al snel bleek dat ik heel erg goed was in zwemmen. Vanaf mijn dertiende heb ik me daar volledig op gericht.” Ondanks dat hij zelf niet zo goed kan voetballen is Pieter altijd een grote fan geweest van PSV Voetbal. Daar speelt zijn vader wellicht een rol in want Cees Rein van den Hoogenband was hoofd medische begeleiding bij voetbalclub PSV. Dus Pieter was kind aan huis in het PSV stadion.

Sinds 2005 is Pieter van den Hoogenband getrouwd met oud-zwemster Minouche Smit. Zij zwom in Atlanta 1996 in het estafetteteam 4x200 meter vrije slag waarmee ze zesde werd in de finale. Op 23 juni 2007 kregen zij hun eerste kind, een dochter genaamd Daphne. Op 13 september 2009 werd hun zoon Sander geboren. Pieter werkt momenteel voor Eiffel en de topsport Community. Tijdens het EK korte baan 2010 in Eindhoven trad Pieter van de Hoogenband op als toernooidirecteur in zijn eigen bad.


De PSV-selectie onder de 17 jaar is met 17 gouden medailles teruggekeerd van het Nederlandse winterkampioenschap zwemmen in Leiden. Van boven naar beneden en v.l.n.r. Bas Diederen, Nol Perdon, Thomas Dol, Joost ten Have, Klaas Erik Zwering en Pieter van den Hoogenband (13 febr. 1995) 

Fotopersburo Van de Meulenhof : T. van de Meulenhof

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Ingenieur Wellen voor een bedieningspaneel.
"Gemobiliseerde dames"
Carnavalsoptocht in Deurne, 1977
images/hourglass.png

ZOEKEN...