Schoepp komt op 2 maart 1935, samen met zijn verloofde mejuffrouw Diessen, aan bij het gemeentehuis, om geïnstalleerd te worden als burgemeester

Burgemeesters Son & Breugel tijdens de oorlog

Op 2 maart 1935 werd Robert Antoon Louis Marie Hubert Schoepp, een advocaat uit Arnhem, geïnstalleerd als burgemeester van Son & Breugel. Geen gemakkelijke taak aan de vooravond van een wereldoorlog.

Toen de Duitse bezetting een feit was, overlegde hij met een aantal burgemeesters uit Zuidoost Noord Brabant hoe zij de Duitsers voorzichtig konden tegenwerken. Na de “politieke” moord op een boer uit Breugel werd Schoepp, op 31 december 1943, opgepakt en gegijzeld door de Duitse bezetter. Tijdens zijn afwezigheid werd hij vervangen door secretaris Hendrikus Antonius Johannes Veeneman. Dat juist hij werd gekozen mag opmerkelijk genoemd worden. Bij de Duitsers stond hij immers niet bekend als iemand die trouw aan alle Duitse maatregelen meewerkte. Kort na zijn aanstelling eiste de bezetter uit ieder dorp een aantal mannelijke inwoners om in Zeeland vestingwerken aan te leggen. Veeneman had ook regelmatig geheim overleg met een aantal burgemeesters van andere Brabantse gemeentes. Zij bespraken onder meer in welke mate zij bereid waren om aan de eisen van de Duitsers tegemoet te komen. Omdat zij besloten niet mee te werken, werden zeven burgemeester opgeroepen zich te melden in Vught. Veeneman verbleef daarna twee maanden in kamp Vught, waarna hij overgebracht werd naar Sachsenhausen. Daar verbleef hij vijf maanden, waarna hij tenslotte naar Kamp Mauthausen werd overgebracht. Twee maanden laten zou hij daar door uitputting om het leven komen. Schoepp overleefde de oorlog wel, en was na de oorlog op 7 augustus 1945 nog voorzitter van de eerste gemeenteraadsvergadering van na de oorlog.  Schoepp werd in november topfunctioaris bij het Miliair Gezag, de a.i. regering in het bevrijdde Nederland, en was verantwoordelijk voor de beoordeling van het gedrag en de houdig van ambtenaren en gezagsdragers tijdens WO II. In die hoedanigheid stuitte hij op een opmerkelijke kwestie rondom oud-burgemeeser Steinweg van Nijmegen. Steinweg zou na de oorlog weer burgemeester mogen worden, zo was hem beloofd, maar die herbenoeming ging (waarschijnlijk) op last van HMK Wilhelmina niet door. Om de kwestie op te lossen heeft Schoepp toen zijn burgemeestersambt opgegeven en plaats gemaakt voor Steinweg jr..

 

 
 
 
Gemeentepersoneel rond 1942. Op de trappen van het gemeentehuis.Onder van v.l.n.r. H.Rijus ( volontair ) M.Roefs ( havenmeester,later werkzaam op de secretarie), Th. v.d.Laar (eerste ambtenaar), H.Veeneman (Loco burgemeester en secretaris), C.Panken ( tweede ambtenaar. Boven v.l.n.r.v.Heeswijk (Eindhoven),A.v.Beek (Son),v.Hest (Eindhoven),Kluytmans (Tilburg),Fr.Wijns (Son),Vroomen (Eindhoven). Allen Werkzaam op het distributiebureau.
Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De kermis op het Binderseind
De Heilig Hartkerk aan de Bindersestraat
Kruidenierszaak Th. de Louw-van Brussel
Apostelhuis
images/hourglass.png

ZOEKEN...