Maria van der Holst

Maria van der Holst-Blijlevens, roeiende onderwijzeres

Maria van der Holst-Blijlevens, geboren 6 mei te Helmond, nam éénmaal deel aan de Spelen en wel in 1972 in München.

Ook voor de Spelen in Mexico 1968 was ze kandidaat, maar de roeibond wilde het duo Mieke Japies-Teha Duif niet uit elkaar halen. Voor München werd ze wél geselecteerd em kwam ze samen met Mieke Japies uit op de K-2 500 meter vrouwen. Ze werden in de 2e serie van de eliminaties derde in een tijd van 2:03,33 en bereikten nét de finale. In de finale eindigden ze op de 7e plaats in een tijd van 1:58,11, terwijl ze stiekem op een medaile gehoopt hadden. Haar maatje Mieke Japies had echter een uur voor hun finale de zilveren medaille bij de K-1 behaald en was nog te vermoeid om ook tijdens de K-2 finale te schitteren.

De Spelen in München zullen altijd verbonden blijven met de Palestijnse aanslag op het Israëlische team. Maria heeft dit uiteraard ook meegekregen, maar was, naar eigen zeggen, minder goed geïnformeerd dan de buitenwereld. Ze verkeerde in de veronderstelling dat het goed zou worden opgelost. Zij was daar voor de sport en niet voor de politiek. Het kwam niet bij haar op om te vertrekken. Ze had hard getraind voor de Spelen en wilde dit niet aan haar voorbij laten gaan.
De spelen in  
Een jaar na de Spelen stopte ze met wedstrijdroeien en huwde ze collegaroeier Jan van der Holst. Maria was onderwijzeres van beroep en gaf maar liefst eenenveertig jaar les aan basisschool St. Jozefsgaarde. Daarnaast was zij actief als instructrice van de kanovereniging "de Helmvaarders" te Helmond en organiseerde ze schoolkampen, uiteraard met kano's.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De watermolen van Stipdonk.
Rozenhof, de warme maaltijd wordt verzorgd.
Wandelsportvereniging Jeanne d’Arc uit Helmond.
Luchtfoto van het Centrum van Helmond 1950.
images/hourglass.png

ZOEKEN...