ladderwagens

Utiliteitswagens 5:ladderwagens van de brandweer

De spuitwagens van de brandweer zorgden voor een betere brandbestrijding. Maar het was ook nodig dat de brandweer de vuurhaard kon bereiken. Daarvoor dienden in de middeleeuwen en de nieuwe tijd alle huizen al voorzien te zijn van een brandladder.

Nadat in Helmond de vrijwillige brandweer was opgericht moesten zij het nog steeds doen met brandladders. Het waren toen al lang niet meer de simpele enkele ladders, maar uitschuifladders, waarmee de spuitgasten hoog konden komen. Op 24 mei 1921 was het feest in Helmond. Henri Pellemans was al 40 jaar actief in de brandbestrijding, waarvan achttien jaar bij de georganiseerde vrijwillige brandweer. Op de Markt werd een demonstratie gehouden met al het materiaal dat de brandweer had. Ook de ladderwagen werd gedemonstreerd. Het was een klein karretje dat achter de wagen met de slangen gehangen kon worden. Het lijkt een weinig stabiele constructie, terwijl de ladder toch ruim tien meter lang moet zijn geweest.

ladderwagen


Op 30 augustus 1930 kreeg de Helmondse brandweer de beschikking over een Magirusladderwagen. Die vormde een wat steviger basis voor de uitschuifbare ladders. De wagen met de brandslangen staat achter de Magirus geparkeerd voor hotel Het Oud Stadhuis en de villa van Prinsen aan de Markt.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven
Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Cor Smulders werd nationaal turnkampioen in 1974.
Dirk Lippits
Een Helmondse bruiloft
De volksslagerij van Peer Wilde
images/hourglass.png

ZOEKEN...