Het Broedersbos in Rijpelberg

Het broedersbos in Rijpelberg

In Rijpelberg in Helmond ligt ook nu nog het Broedersbos. Het herinnert aan de tijd dat de Broeders van Maastricht het grootste deel van het onderwijs aan Helmondse jongens verzorgde.

In 1880 kwamen de broeders naar het klooster annex school aan de Zuid Koninginnewal, in het gebouw dat nu nog bekend is als Mater Dei. In 1920 kochten de broeders een stuk bosgrond in het Straakven onder de gemeente Bakel. Op het perceel werd een tuinhuis gebouwd. Een Helmondse firma schonk 2500 meter prikkeldraad voor de afzetting en de deken van Helmond een ijzeren hek voor de toegang. Om het hele perceel werd door een arbeider een sloot gegraven en op 15 juni 1921 kon het eigen buitenverblijf van de broeders, onder de naam Maria-oord, plechtig ingezegend worden. 

Broeders bij het tuinhuis

60 Jaar nadat de broeders Maria-oord aanlegden, rukte de nieuwe Helmondse wijk Rijpelberg op. De gemeente besloot het Broedersbos te kopen en na enkele aanpassingen werd het een wijkpark. Op de linker foto zijn enkele broeders aan het werk in de tuin. Op de foto rechts rusten ze uit bij het tuinhuis.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Weg op den Heuvel 39a-43
Het leven werd hier een stuk gezonder!
images/hourglass.png

ZOEKEN...