Kanaaldijk 1928

Iedere Helmonder zal het kanaal en café Zeezicht herkennen. En dat de foto in 1928 genomen is staat er ook al op. Soms zijn afbeeldingen zo veelzeggend dat men er niet veel bij hoeft te vertellen. Toch valt er bij nader inzien nog heel wat op te merken over dit plaatje.

Vroeger leken de afstanden veel groter. Ook een simpele wegwijzer kan dat bevestigen. Daar valt op te lezen: Markt 0.3, Station 1., Deurne 10.2, Venraij 23,2. Er werd blijkbaar nog zoveel gewandeld, dat het zin had om ook kleine afstanden aan te geven. Zo’n verwijzing als naar de Markt met de afstand erbij zul je nu niet meer tegenkomen.

Op de hoek met de Veestraat staat de Helmondsche Bank. Deze in 1901 opgerichte bank startte in de Kerkstraat in het oude postkantoor om enkele jaren later naar de hoek van de Veestraat en Havenweg te gaan. In 1924 werd de nieuwbouw aan de overzijde van het kanaal in gebruik genomen, het gebouw op de foto. Enkele jaren later al werd de bank overgenomen door de Amsterdamsche Bank.

Verderop langs het kanaal is ook nog een laadbrug en de fabriek van Raymakers te zien. En aan de overkant van het kanaal is de fabriek van Didas in aanbouw. Pas al je er een vergrootglas bij pakt zie je mannen aan het werk op het dak.

De foto straalt rust uit. Enkele mannen kuieren midden over de Kanaaldijk. Een man met een handkar met daarop een groot wiel en een man met een fiets staan doodgemoedereerd midden op de brug te praten. Een auto is in geen velden of wegen te bekennen en ook op en rond de boten in het kanaal is weinig activiteit.

bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Helmondse dames bij de Persilfabrieken
De Kegelbaan te zien vanuit de kasteeltuin.
Oude raadhuis van Stiphout
images/hourglass.png

ZOEKEN...