Pater Noyen in Chinese kledij gestoken.

Monseigneur Petrus Noyen

Op de voorgevel van de Lambertuskerk in de Helmondse Kerkstraat hangt een plaquette die herinnert aan missionaris Petrus Carolus Noyen. De letterlijke tekst op de plaquette luidt: "In memoriam mgr Petrus Noyen, ap. prefekt der Kl. Soenda-eilanden, in deze kerk gedoopt anno 1870, † anno 1921." Boven de granieten plaquette hangt in brons de beeltenis van Petrus Noyen, gemaakt door de Antwerpse kunstenaar Eduard Deckers.

Om precies te zijn werd Petrus Carolus Noyen in Helmond geboren op 3 september 1870. Zijn ouderlijk huis stond aan de Zuid-Koninginnewal, die toen nog niet zo heette, maar Achter de Ameide genoemd werd. Zijn ouders waren Peter Noyen en Margaretha Sanders. Later verhuisden zijn ouders naar de Noord-Koninginnewal waar zij een slagerij en bakkerij begonnen, maar toen was Petrus allang vertrokken naar het missiehuis. Uit het huwelijk werden negen jongens en vier meisjes geboren. Twee jongens en een meisje overleden jong. Van de overige tien kinderen werden er zes kloosterling. Petrus vertrok in 1883 naar Steijl bij Tegelen, waar hij bij de Congregatie van het Goddelijk Woord zijn priesteropleiding kreeg. In 1893 werd hij priester gewijd en in 1894 werd hij als missionaris naar Zuid-Sjantung in China gestuurd.

De nevenstaande foto dateert uit die tijd. Pater Noyen is helemaal in Chinese kledij gestoken. Het Regionaal Historisch Centrum heeft verschillende foto’s hem, maar deze zijn allemaal van een latere datum. Hij heeft daarop een lange baard en wordt afgebeeld met anderen uit zijn missie of met communicantjes uit zijn missiegebied. Dit is de enige foto waar hij als jongere man afgebeeld staat. Op deze foto staat achterop overigens dat het pater H. Noyen zou zijn. Het gezicht is echter gelijk aan dat op de andere foto’s van pater Petrus Noyen en bovendien zou het wel heel toevallig zijn als er twee paters Noyen naar China zouden zijn gegaan. Wij houden het er daarom op dat dit echt een jeugdportret van pater Petrus is.

Na vijftien jaar in China te hebben doorgebracht kwam de pater in 1911 terug naar Nederland om in Uden een missiehuis te gaan leiden. In 1912 al vertrok hij weer, nu naar Timor. In 1913 werd hij benoemd tot apostolisch prefect van de Kleine Soenda-eilanden. In augustus1920 kwam hij terug naar Nederland waar hij tot bisschop zou worden gewijd. Voor hij de wijding kon ontvangen werd hij ziek. Hij stierf op 24 februari 1921 zonder dat de wijding nog kon geschieden.

In 1930 verscheen een boek over het leven van monseigneur Noyen dat geschreven werd door medepater dr. B.A.G. Vroklage, getiteld Mgr. Petrus Noyen; eerste apostolisch prefect der Kl. Soenda-eilanden N.O.I. In 1946 verscheen een uitgebreider boek over Noyen van dezelfde schrijver: Een held uit de oost. Slachtoffer van zijn plicht. In beide boeken worden twee verschijningen van hem aan familieleden beschreven.

bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het PEApark.
Helmond. De Blinkert
De kapel in ‘t Zand.
Schutblad van het Boek van Thys.
images/hourglass.png

ZOEKEN...