Muziek in de etalage van V&D tijdens de feestweek.

Gouden jubileum R.-K. Middenstand

De eerste week van oktober in 1953 was het in Helmond feest. Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de R.-K. Middenstandsorganisatie in Helmond werd van alles georganiseerd. Er hingen spandoeken, de etalages waren speciaal opgemaakt en er was een fotozoekwedstrijd.

De bijgaande foto is genomen tijdens deze feestweek in de Veestraat bij V & D. In de etalage was een muziekshow die veel belangstelling trok van de Helmonders. Van die show is op de foto niet zoveel te zien, van de Helmonders wel. Daarom is het ook zo’n leuk plaatje. Het is meteen duidelijk uit welke tijd het komt. De kleding en de kinderwagen verraden veel.

In de kranten is nog niet een strikte scheiding tussen redactie en advertentieafdeling. De redactie bericht uitgebreid over de fotozoekwedstrijd. En dat gebeurt in een stijl die nogal aanmatigend is. Het Helmondse publiek weet van niets en alles moet heel duidelijk uitgespeld worden:

Ter gelegenheid van de viering van het gouden Middenstandsjubileum hebben de R.-K. georganiseerde winkeliers van Helmond een winkelweek georganiseerd en deze attractief willen maken door o.a. het opzetten van een foto-zoekwedstrijd. Nu schijnt het dat sommigen niet precies begrijpen hoe men de hoge geldprijzen –in totaal f 1500- aan de wedstrijd verbonden, verdienen moet. Daarom de hier volgende uiteenzetting. De actie heet: “kent gij uw winkelier?” Het gaat er dus klaarblijkelijk om, te bewijzen, dat men de 118 deelnemende winkeliers kent.

Hoe moet ge dat bewijzen? Wel, men voorziet zich, om te beginnen, van een deelname-formulier, dat men bij alle deelnemers gratis verkrijgen kan…

En dan volgt er een hele uitleg over foto’s van deelnemende winkeliers die in de etalage van een andere deelnemer staat. En hoe men dan de foto’s moet koppelen aan het juiste nummer van de winkel. En dan staat er letterlijk: Nu nemen we een potlood en dan gaan we op stap. Met nog een uitleg wat men moet doen als men voor een etalage staat.

De hele verdere feestweek houdt de Helmondse Courant de Helmonders op de hoogte van de verschillende acties. En, zoals de foto laat zien, was de Helmondse bevolking er wel van gecharmeerd.

bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Oostzijde Markt
Voormalig pand Zuiderstraat 94
De Peelreuzen.
images/hourglass.png

ZOEKEN...