Beugelsplein

Beugelsplein (2)

Helmond kende vroeger een aantal stadspoorten. Een daarvan, aan het eind van de Kerkstraat, heette de Donkerpoort. Net daarbuiten ligt nu het Beugelsplein. Deze naam heeft niets te maken met een beugelbaan. Het plein is vernoemd naar Hermanus Josephus Beugels.

Deze in 1771 in Oirsbeek bij Maastricht geboren priester was lid van de orde der Norbertijnen. In 1797 werd hij in Helmond benoemd tot rector van de pas heropgerichte Latijnse School. Deze school was vooral gericht op de voorbereiding van de priesterstudie. Er heerste een behoorlijke tucht. Zo was het de studenten verboden om te zwemmen, op het ijs te lopen of te spelen met kinderen van buiten de school. Het bezoeken van een kroeg was uiteraard helemaal uit den boze. Dat rector Beugels de verboden serieus nam blijkt wel uit het feit dat hij in 1799 twee leerlingen van school stuurde toen zij betrapt werden bij het bezoek aan een herberg.

In 1808 werd Herman Beugels benoemd tot kapelaan in de Lambertusparochie en in 1816 werd hij er pastoor. In 1851 stierf hij te Helmond. Ook voor de orde van de Norbertijnen heeft hij veel betekend. In 1797 was de abdij opgeheven en de kloosterlingen verbannen. Beugels was de man die zich zeer beijverde voor heroprichting. In 1847 lukte dit en werd een nieuwe kloostergemeenschap in Postel gevormd. In 1890 eerde Helmond deze man met het naar hem vernoemen van het Beugelsplein.

Onderstaande ansichtkaart van ongeveer 1905 is genomen vanaf de kruising van het plein met de Kerkstraat en het Groenewoud. Het plein is duidelijk breder dan de in het verlengde liggende Weg op den Heuvel, die begint bij het huis links met de reclame op de zijgevel. Op de hoek van het Beugelsplein en het Groenewoud staat het in 1870 door J. Tielen geopende hotel. Tussen 1894 en 1920 is het hotel eigendom van het echtpaar Küster-Rademaker, waarna de zaak wordt overgenomen door hun schoonzoon Van Blerk. Tussen 1930 en 1973 is Van Tilburg de laatste eigenaar. In dit laatste jaar wordt het pand gesloopt.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Herinneringsprentje Anna Cleijndael
Gebied Son en Breugel
Sinterklaas bij de Drankbestrijding
Naam Soerendonk
images/hourglass.png

ZOEKEN...