Pierre van Moorsel

Pierre van Moorsel

De keurige jonge man van hiernaast is de Helmonder Petrus Lambertus Arnoldus Hubertus van Moorsel. Hoewel het aan het portret niet af te lezen valt had Van Moorsel het karakter van een echte avonturier. Zijn leven leest als dat van een spannend jongensboek. Echter, iemand die een avontuurlijk leven lijdt maakt vaak ook slachtoffers. In dit geval zijn vrouw en dochter die hij in Helmond achterliet. Zijn dochter werd in 1902 geboren. Dat is zo lang geleden, dat het verhaal nu weinig persoonlijke schade kan aanrichten. Veel van de informatie voor dit verhaal is te vinden in het kabinet van de burgemeester. Voor dit soort persoonlijk informatie rust daarop een openbaarheidbeperking van 75 jaar. Daaraan wordt door dit verhaal ruim voldaan.

Aan het leven van Van Moorsel is niets opvallends tot het begin van de negentiende eeuw. Hij komt uit een gegoede familie. Zijn broer is boekdrukker. Pierre, zoals de roepnaam van de avonturier luidt, is geboren in 1874. Rond de eeuwwisseling heeft hij het al tot gemeenteontvanger gebracht. Hij is getrouwd met de dochter van een Helmondse boekhandelaar en in 1902 wordt, zoals hiervoor al gezegd, hun dochtertje geboren. In dat jaar gaat het mis. De bank maakt de gemeente erop attent dat er een grote som geld is opgenomen van de gemeentelijke rekening. Onderzoek wijst meteen uit dat dit geld is opgenomen door de ontvanger ten behoeve van de gemeentesecretaris. In januari 1903 wordt Van Moorsel voor onbepaalde tijd geschorst.

Anderhalf jaar later trekt Van Moorsel in bij zijn broer de boekdrukker om een kleine twee jaar later naar Utrecht te vertrekken. In het Bevolkingsregister wordt geen beroep vermeld. Acht maanden later is hij weer terug in Helmond. Op 28 maart 1907 wordt hij weer bij het gezin van zijn broer ingeschreven. Inmiddels is hij journalist geworden. Hij komt dan uit Zwolle, zodat hij in die acht maanden minstens in twee plaatsen gewoond moet hebben.

Daarna begint het grote avontuur. Hij trekt de wijde wereld in. Bij de drukkerij van zijn broer, Van Moorsel & Van de Boogaart worden prentbriefkaarten gedrukt met daarop het portret van Pierre van Moorsel, gesierd met de tekst “Groet van den wereldreiziger”. In 1908 wordt hij gesignaleerd in Constantinopel waar hij zich uitgeeft voor ‘globetrotter’. In 1916 bevindt hij zich in Ordou. Hij meldt daar dat hij getrouwd is met ene Louise, een vrouw van Armeense afkomst bij wie hij twee kinderen heeft. In 1917 meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan de burgemeester dat hij van de gezant van de Perzische Consul heeft vernomen dat Van Moorsel bij het kort tevoren uitgevoerde bombardement op Ordou is verdwenen. Niet bekend is of hij dood, gevangen genomen of gevlucht is. Als in 1920 opnieuw vanuit Nederland verzocht wordt om te informeren naar Van Moorsel kan alleen maar gemeld worden dat het in deze onzekere tijden in Klein Azië onmogelijk is om navraag te doen.

In 1924 meldt de Armeense vrouw van Van Moorsel zich via een brief bij de gemeente Helmond. Zij vraagt of de grootouders van haar zoon gevonden kunnen worden. Haar man is in 1918 overleden en ook haar dochtertje is inmiddels overleden. Zij leeft in armoedige omstandigheden in Griekenland nadat zij vanwege de oorlogsomstandigheden uit Klein-Azië is moeten vluchten. De burgemeester kan alleen maar antwoorden dat de grootouders al lang overleden zijn.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Helmondsche Bank
Winterhulp
images/hourglass.png

ZOEKEN...