Praalwagen van de brandweer

Praalwagen van de brandweer

Als in de toekomst de burgers echt hun burgemeester kunnen kiezen, bestaat de mogelijkheid dat een inwoner van Helmond tot burgemeester van zijn eigen stad gekozen wordt. Nu komt dat in Nederland nauwelijks voor. Dit in tegenstelling tot het buitenland. In Amerika gebeurt dat, maar bijvoorbeeld ook in Zwitserland. In het verleden was dat in Nederland ook een gewoon verschijnsel.

De laatste Helmondse burgemeester was Marinus van Hout die tussen 1913 en 1937 burgemeester was. Voor Van Hout was de in 1836 geboren Andreas Hubertus van Hoeck 30 jaar lang de Helmondse burgervader. Hij was een telg uit de bekende familie die de apothekerszaak had in het Huis met de Luts. Andreas van Hoeck begon na een niet afgemaakte opleiding aan het seminarie als bierbrouwer in een pand in de Veestraat op de plaats waar later de H. Hartkerk zou verrijzen. In 1887 verhuisde hij met zijn bedrijf naar de Molenstraat. In 1871 werd hij gemeenteraadslid, een jaar later al wethouder. In 1883 werd hij benoemd tot burgemeester.

Op 2 en 3 mei 1908 werd zijn 25-jarig ambtsjubileum gevierd. Het feest begon op de avond van de eerste dag met saluutschoten, gevolgd door een concert van stadsharmonie Phileutonia. Zondag 3 mei was het ook overdag feest. De straten waren versierd, er was een receptie, concerten op de Markt, maar ook een optocht door de stad. Deze foto is gemaakt in de Molenstraat tijdens die optocht. Op de achtergrond is het gebouw te zien waar later Brands bouwstoffen zat. Tot voor kort zat op dezelfde plaats Van der Venne en Van der Sluis.

De wagen die voorbij rijdt is die van de vrijwillige brandweer van Helmond. Rechts op de wagen is een soort grot te zien waarin de vuurgod staat. Hij heeft in zijn linkerhand bliksemschichten en in zijn rechterhand een stuk met daar aan iets dat, vermoedelijk, het vuur moet voorstellen. De vuurgod werd verbeeld door H. Bezemer. Verder zijn de namen bekend van J. Davids, die helemaal links op de wagen staat en van Jac.van Laarhoven, derde van rechts. Voor de wagen staat in brandweerkleding Leo Davids. De eregarde te paard is Th. van Will. Op de wagen is een maquette te zien van een aantal huizen. Op het linkse huis staat “gemeenteschool”. Of deze huizen iets  met Helmond te maken hebben is niet bekend.

Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Havenplein
koninginnedag 1980
Weg op den Heuvel 21
images/hourglass.png

ZOEKEN...