Zaal Bocken met het Mortierorgel.

Zaal Bocken

Als het vroeger kermis was in Helmond stond zaal Bocken in de belangstelling. De kermis was vroeger de gelegenheid bij uitstek om te feesten. In het verre verleden werd de kermis per wijk gevierd en kende Helmond ieder jaar meerdere kermissen. Maar er was ook één centrale kermis. Die werd niet zoals anno 2006 in juli, maar in augustus gehouden. Alle café’s en feestzalen maakten in de kranten reclame voor hun zaak, zodat ze met de kermis veel volk zouden trekken. Een van die feestzalen was die van Bocken in de Blinkertsestraat.

De firma Bocken had niet alleen een feestzaal in Helmond. Met hun danstent gingen ze langs de kermissen in allerlei dorpen. In die tent werd muziek gemaakt op de bekende dansorgels. Die collectie dansorgels van Bocken staat aan de basis van de collectie die vanaf het midden van de jaren 1970 in het draaiorgelmuseum in de Molenstraat te zien was en daarna in de Gaviolizaal in de Torenstraat. Later verhuisden de orgels weer te zien zijn naar het draaiorgelhuis aan de Steenweg. Behalve de dansgelegenheden met de dansorgels exploiteerde de firma Bocken ook nog een autoscooter op de verschillende kermissen.

De kinderen van mandenmaker Marcel Bocken, geboren in 1869 in het Belgische Stockheim en van Maria Petronella Aelberts, geboren in 1873 in het Belgische Boorsheim eploiteren zaal Bocken in de Blinkertsestraat. Deze kinderen worden bijna allemaal in Helmond geboren, behalve de jongsten die in Aarle-Rixtel ter wereld komen, waar het gezin tussen 1908 en 1917 woont. Vader Marcel overlijdt daar in 1914. Na terugkeer in Helmond woont het gezin gedurende een korte tijd aan de Bakelsedijk, om daarna te verhuizen naar de Blinkertsestraat. In welk jaar dat precies is, valt niet meer te achterhalen in het bevolkingsregister, maar het moet in ieder geval vóór 1925 zijn geweest. Vanaf de komst naar de Blinkertsestraat wordt het beroep van de oudste zoon Leonardus, die eerst net als zijn vader mandenmaker was, veranderd in zaalexploitant.

Uit het kadaster blijkt dat Leonardus in het dienstjaar 1922 een stuk bouwland en een huis en erf koopt van kuiper Antonius Hubertus van Bokhoven aan wat dan nog het Hemelrijk genoemd wordt. Er kan een verschil zitten van een à twee jaar tussen de daadwerkelijke koop en de registratie in het kadaster. Kort daarna koopt hij van dezelfde Van Bokhoven het huis ernaast. In de daarop volgende jaren wordt er flink verbouwd op deze stukken grond en ontstaat feestzaal Bocken. De eerste advertentie voor het dansen tijdens de kermisdagen staat in de krant van 6 augustus 1927. Bocken’s feestzaal kondigt hierin aan dat tijdens de kermisdagen schitterende muziek te horen zal zijn op het Mortierorgel. De schitterende illuminatie is iets nieuws voor Helmond. Dat de zaak dan al enkele jaren draait, blijkt uit het feit dat in de advertentie tevens gemeld wordt dat het iedere dag tussen 10 en 3 uur vrij dansen is, zoals in de vorige jaren.

De foto bij dit artikeltje dateert uit die eerste periode van zaal Bocken. De foto is rond 1930 gemaakt. U ziet de dansvloer met de zitjes ernaast. Ook op het balkon is gelegenheid om te zitten. Het fraaie Mortierorgel beslaat de hele achterwand.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Oud Aarle-Rixtel.
Sint-Ontkommer, een fictieve heilige, die vereerd werd onder andere in Steenbergen
Voormalig pand Zuiderstraat 94
images/hourglass.png

ZOEKEN...