Manufacturenhandel gezusters Hekkens

De manufacturenhandel van de gezusters Hekkens

In de Heistraat in Helmond zitten naast elkaar de firma’s Zeeuwen en Vincent. Daarnaast, waar nu appartementen staan, stond vroeger de manufacturenhandel van de gezusters Hekkens. Dit pand lag op de hoek van de Heistraat met het Hemelrijksdijkje. Deze laatste straat komt nu wat verderop in de Heistraat uit. Om een voorstelling te kunnen maken van de vroegere situatie, kan het pand van Vincent, waarvan rechts op de foto nog een klein stukje te zien is, als oriëntatiepunt dienen.

In 1866 is het perceel in de Heistraat nog een moestuin. De weduwe van Leonardus Swinkels verkoopt in dat jaar de tuin aan haar dochter Maria Elisabeth Swinkels, die getrouwd is met Frederik Johannes Thomas de Bruijn, een Helmondse wijnhandelaar. Het echtpaar laat op het perceel en huis bouwen. Hun zoon Stephanus Leonardus de Bruijn, die ook wijnhandelaar is, erft het huis is 1878. Het is overigens niet zijn enige onroerend goed in Helmond. Hij bezit heel veel huizen. Het is dan ook niet zeker of hij wel zelf in het pand woont. Vermoedelijk niet, want twee jaar later verkoopt hij het pand al. De nieuwe eigenaar is Hubertus van Schaijk. In 1912 wordt het pand weer verkocht, nu aan Fredericus van der Els, een koopman. Tot 1949 woont Van er Els in het pand. Het pand dient ook als pension. In 1949 komt het pand in handen van Jacobus Hubertus Hekkens. Het pand is niet verkocht, maar geruild. Hekkens woont voor die tijd in de Sassenstraat op nummer 12. Van er Els verhuist naar dat adres. In 1951 wordt het pand verbouwd. Na het overlijden van Hekkens in 1961 en zijn weduwe Hendrika Johanna Wilhelmina Hofstede in 1966, zijn hun dochters eigenaren van het pand. Twee van de drie dochters zijn de gezusters Hekkens, die de manufacturenhandel van hun vader voortzetten. Een dochter is al in 1954 uit de vennootschap gestapt. De oudste dochter, Zwaantje, woont ook in het pand. In 1968 wordt het pand nog een keer verbouwd. In 1984 wordt de gemeente Helmond eigenaar met het oogmerk om het huis te slopen. 

 

De foto is door Foto-atelier Prinses genomen in opdracht van de dienst Publieke Werken van de gemeente Helmond. Die dienst maakte rapporten op over panden die de gemeente Helmond wilde aankopen. Dit gebeurde niet alleen in het kader van stadsvernieuwing, maar ook bij de aanleg van wegen. Zo zijn er veel foto’s van panden die gesloopt zijn in verband met het aanleggen van de Kasteeltraverse, maar ook van panden die gesloopt werden omdat ze in slechte staat waren. Het pand Heistraat 183 is door de gemeente in 1984 aangekocht. De foto zal in dat jaar of het jaar ervoor gemaakt zijn. 

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Op de foto Jan van Hoeij in 1955 bij de uitgebouwde herenkamer; fotograaf onbekend.
Het Groenpad gezien vanaf het Beugelsplein.  Foto-atelier Prinses Helmond
Een Beurs in de Muziekzaal van Geenen.
images/hourglass.png

ZOEKEN...