Hyacintstraat

Bloemenbuurt in Helmond-Oost

Deze wijk is een van de kleinere van Helmond. De begrenzing wordt in het oosten gevormd door het Piet van Bokhovenpad aan de kanaalomleiding, in het noorden door de Bakelsedijk, in het zuiden door de Deurneseweg en de Molenstraat en in het westen door de Burgemeester van Houtlaan. Het westelijke gedeelte van de wijk bestaat uit de Bloemenbuurt en het oostelijke gedeelte uit de Zeehelden- en Vliegeniersbuurt.

De opzet van het westelijke deel bestond al voor de Tweede Wereldoorlog, maar slechts enkele huizen aan de oostelijke zijde van de Burgemeester van Houtlaan werden voor de oorlog al bewoond. Dat was een klein blok ten zuiden van het Rozenhof en een groot blok ten noorden van die straat. Daar konden de eerste bewoners in augustus 1938 terecht. De huizen waren gebouwd volgens een ontwerp van de bekende Helmondse architect Lambert de Vries. Door de bouwstop tijdens de oorlog lag de verdere ontwikkeling helemaal stil. Pas in februari 1948 werd het stuk tussen Rozenhof en Anjerstraat bebouwd. De rest van de buurt volgde snel daarna. Aan het einde van de jaren vijftig was de Bloemenbuurt grotendeels gereed. Nu is deze buurt al weer aan renovatie toe en zijn verschillende panden gesloopt en vervangen door modernere.

 

 

Op de eerste foto de Hyacintstraat, waarvan het zuidelijke gedeelte geheel en het noordelijke gedeelte grotendeels vanaf maart 1958 klaar was voor bewoning. De hogere nummers van de oneven noordelijke kant werden in 1961 opgeleverd.

Hortensialaan

 

De tweede foto is van de Hortensialaan. Het Hortensiapark was toen de foto gemaakt werd nog niet aangelegd. Deze huizen zijn in 1952 en 1953 gebouwd.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het Blokhuis heeft er echt gestaan. Hoe het er uit heeft gezien is niet bekend. Architect Cor Roffelsen maakte er ooit een fantasie-tekening van.
Landweermannen
Het van van van Treeck op de hoek van het Binderseind en De Waart.
images/hourglass.png

ZOEKEN...