De zuidkant van het kasteel 2

Onderstaande foto van het kasteel is rond 1900 genomen vanuit vrijwel dezelfde positie als op een schilderij van Henri Knip (zie ‘De erker werd aangebracht op de plaats van het middelste raam van de ridderzaal. Verder werd de gevel er niet door aangetast. Zelfs de zonnewijzer boven het raam bleef gespaard. Bij de verbouwing van het kasteel tot raadhuis werden de erker en de brug verwijderd en werden in de zuidelijke gevel meer ramen gemaakt om licht in de raadzaal en de werkvertrekken van de ambtenaren te krijgen.

Aan de gevel aan de zuidkant veranderde nog meer bij de verbouwing tot raadhuis. Uit oude tekeningen van het kasteel bleek dat in 1600 geen aarden wal om het kasteel lag. Men heeft die dan ook verwijderd. Op de afbeelding is te zien dat men vanuit het kasteel op die aarden wal kon komen via een deurtje. Daar moet een trapje achter gelegen hebben, omdat het vloerniveau van de kelder lager is. Overigens zat er aan de rechterkant in de gevel ook een deurtje, maar dat zit op de afbeelding achter de houten brug verscholen. De deuren zijn bij de verbouwing verwijderd en de onderkant is dichtgemetseld waardoor ramen ontstonden die ongeveer gelijk zijn aan de andere ramen in de kelderverdieping. 

In 2004 is bij een opknapbeurt van het kasteel een waterput is ontdekt die uit de beginperiode van het kasteel dateert. Dus uit de eerste helft van de veertiende eeuw. Die put ligt precies onder het meest linkse raam van de kelderverdieping tussen het deurtje en de toren.

 Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Huis en stadhuis op Markt
Het uitgebrande huis van familie Van der Kruijs
Een missienaaikring in Helmond.
Helmont, ghelegen in Brabant op het water-vlietjen Ade.
images/hourglass.png

ZOEKEN...