Kiosk op de Markt

Het pand van Ebben

In 1900 begint Johannes Jacobus Ebben een kruidenierswinkel tegenover het klooster op dat deel van de Markt in Helmond dat toen nog Binderstraat heette. Enkele jaren later wordt de winkel verplaatst naar de hoek van de Markt en de Ameidestraat. De in 1910 opgerichte Combinatie EDAH is in eerste instantie een inkooporganisatie.

De winkel van Ebben blijft dan ook bestaan. Vanaf 1916 werken de firmanten nader samen in de nieuwe Combinatie EDAH. En die mondt in 1917 weer uit in de N.V. EDAH. Dan exploiteert de firma zelf ook winkels, maar Ebben blijft een eigen winkel houden. Dat maakt dat er jaren lang naast elkaar op de Markt de winkels van EDAH en Ebben liggen. Op de eerste foto is het pand van Ebben te zien. Het is een diep pand, waarvan de zijgevel een flink deel van de Ameidestraat beslaat. De foto is gemaakt tijdens de feesten ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. De kiosk is prachtig versierd, vlaggen wapperen en bij de ingang van de Ameidestraat staat een ereboog met de tekst: Leve de koningin. Links staan allemaal stoelen opgesteld. Vermoedelijk is de foto gemaakt net voor het feest op de Markt zal losbarsten. Een paar kinderen wachten daar niet op. Ze zwaaien aan een rekstok.

 

 

Na de tweede wereldoorlog verdwijnt de aparte winkel van Ebben. Op 12 mei 1953 wordt in de samengevoegde panden de eerste Helmondse zelfbedieningswinkel geopend. EDAH noemt de formule Ziezo. Het verwijst naar de snelle manier van winkelen: Ziezo al klaar. De tweede foto laat die situatie gezien. Die is gemaakt in de jaren 50 toen de zelfbedieningsformule nog helemaal nieuw was. Rechts de beruchte verkeersheuvel waar veel oudere Helmonders tijdens de rijlessen van rijschool Martin moesten laten zien dat ze de stuurkunst werkelijk meester waren!

Ameidestraat

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Een promotie stalletje van de "Terug naar God Dag".
Een nostalgisch plaatje uit de begintijd van de televisie.
Wapen Heeze-Leende
images/hourglass.png

ZOEKEN...