Kruidenierszaak Th. de Louw-van Brussel

Handel in koloniale waar

Kruidenierswinkels zijn voortgekomen uit de handel in koloniale waar. Dat is de handel in producten die uit de koloniën naar Nederland kwamen, bewerkt werden en vervolgens in de winkels verkocht. Het gaat daarbij vooral om producten als koffie, thee, rijst, tabak en specerijen. Degenen die handelden in die koloniale waar hadden zelf ook vaak een verkooppunt waar zij hun kruidenierswaren (de naam verwijst naar de kruiden of specerijen) te koop aanboden. En vaak hadden zij contracten met buurtwinkels voor de exclusieve levering van de producten van die ene handelaar. Zo ontstonden ketens van kruidenierswaren.

In Helmond zaten verschillende handelaren in koloniale waar. Op de Markt zat de zaak van Jacobus Hubertus Spoorenberg, met de naam Het Schaapje van 1805. In de Veestraat zat de zaak van een andere Spoorenberg. In het rechtergedeelte van De Valk, op de hoek van de Markt en de Kerkstraat zat de handel in koloniale waar van de weduwe Th. de Louw-van Brussel. Later werd deze zaak verplaatst naar de Veestraat op de hoek naast de Oude Aa. Toen was de winkel al in handen van J.C. van Will. De winkel is herkenbaar aan de eenhoorn boven de deur. Die eenhoorn sierde later ook het pand op de hoek met de Oude Aa. Op de foto is ook goed het huis De Luts te herkennen, dat toen in gebruik was door apotheker Van Hoeck. Links van De Eenhoorn, in het linkergedeelte van het huis De Valck was de winkel van Nicolaas van Griensven, die de Twee Morianen heette. Zowel Van Griensven als De Louw richtte zich meer op een specifieke tak van de handel in koloniale waar, namelijk tabak. Zij zijn dan ook nooit uitgegroeid tot een kruidenierszaak. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Hoofdstuk3.4
De inhuldiging van burgemeester Albers-Pistorius.
Atelier van Vincent van Gogh achter de domineeswoning in Nuenen ergens in de jaren zeventig. Fotograaf Jan Bijvank, collectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...