De Markt vanaf de Lambertuskerk.

De Markt vanaf de Lambertuskerk

Onderstaande prentbriefkaart is van een niet al te goede kwaliteit. Hij is wat vaag, maar geeft een mooie aanblik van de Helmondse Markt vanaf de Lambertuskerk. De opname is gemaakt rond 1930, toen het pand waarin ’t Schaapje van 1805 en later de firma Notten zat, al een café was geworden. Helemaal vooraan links is nog een stuk van het dak van het pand De Valk te zien. Het is het stuk waar Van de Burgt zijn boek- en kantoorboekhandel had.

Rechts op de foto zijn alleen maar daken te zien. Het eerste pand is herkenbaar aan de torentjes op de hoeken. Dat is De Korenbeurs, een horecagelegenheid die vroeger naast Hotel St. Lambert stond. Daarnaast heeft nog een ander pandje gestaan. Dat was, toen deze foto gemaakt werd, al afgebroken. Daarom is naast het dak van De Korenbeurs de gevel van het pand van de kruidenierzaak van Ebben te zien. Tussen die twee panden loopt de Ameidestraat. Ebben heeft op de andere hoek van de Ameidestraat een eigen kruidenierszaak, ondanks het feit dat daarnaast een winkel gevestigd is van de combinatie EDAH. Van die combinatie is de eerste letter aan Ebben ontleend. Naast deze twee winkels zit Theodorus van Laarhoven met zijn zaak in elektrische artikelen. De boom die zich boven de huizen verheft staat voor het pand van Van Asten. 

 

Helemaal links op de prentbriefkaart is het achterstuk van de H. Hartkerk zichtbaar. Van de panden aan de westkant van de Markt zijn de gevels goed te zien. Helemaal op de hoek met de Veestraat bevindt zich de winkel van Albert Heyn met daarnaast het pandje van Raijmakers. Deze twee panden maken samen de voor de Helmondse Markt zo typerende hoek tussen Markt en Veestraat. Het eerste pand dat naar voren springt, is dat van ’t Schaapje, later Notten en op het moment van de opname café Cambrinus van Kersten. Op de foto is goed te zien dat achter het pand aan de Markt nog een ander gebouw staat. In dat gebouw was eerder een koffiebranderij gevestigd. 

Aan de westkant van de Markt zijn nog wel meer markante gebouwen te onderscheiden op de foto. Het witgeverfde pand met het torentje is het oude raadhuis, dat rond 1930 in gebruik was als hotel. Daarnaast zijn de villa’s van Prinzen en van Van Thiel. Een stuk verder naar rechts is de witte villa van Van Vlissingen te zien en het zusterklooster met de kapel. En achter de huizen valt vooral op dat er veel groen is in Helmond, waarboven de fabrieksschoorstenen zich verheffen. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Binnenparallelweg 8 t/m 1 in Helmond in 1960. Fotograaf T. van Mierlo.
De aansluiting van Helenaveen op het elektriciteitsnet.
Kabouter Goederaad en IJsbrand de Vries geven tips over brandstofbesparing
Hotel St. Lambert op de Helmondse Markt. Uitgave Van de Burgt. Fotograaf onbekend.
images/hourglass.png

ZOEKEN...