Beukeliusstraat

Beukeliusstraat in Helmond.

Onderstaande foto toont de Beukeliusstraat in Helmond met op de achtergrond het kerkhof van de Leonarduskerk en de kerk zelf. Rechts op de foto is de toegang naar de Mgr. Noyenstraat. De opname is gemaakt toen de wijk en de kerk nog jong waren, in de jaren 1950.

Het is een wijk uit de periode van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. De plannen voor de wijk zijn echter ouder. In 1938 werd kapelaan Brandsma van de Lambertusparochie door de Bossche bisschop tot bouwpastoor van een nieuw te vormen parochie benoemd. Tot patroonheilige van de parochie koos de van oorsprong Bossche Brandsma de H. Leonardus van Veghel, een van de martelaren van Gorcum. In oktober 1939 werd begonnen met de bouw naar een ontwerp van de architecten Van de Leur en Roffelsen. Ondanks het uitbreken van de oorlog was de kerk in november 1940 zo ver gereed dat zij op 7 november 1940 ingewijd kon worden. De oorlog zorgde voor stagnatie in de ontwikkeling van de wijk en dus ook die van de parochie. De officiële consecratie van de kerk was dan ook pas op 9 juli 1947.

 

 

Toen kwam de woningbouw in de omgeving van de kerk ook goed op gang. Dat blijkt ook wel uit de Beukeliusstraat en de andere straten ten zuiden van de kerk. In zowel de Beukelius-, Mgr. Swinkels-, Mgr. Noyen- en Bisschop Herincxstraat kwamen de huizen voor bewoning gereed in 1948 en 1949. De namen van de straten passen goed bij de omgeving. Die zijn allemaal vernoemd naar Helmondse priesters. Beukelius is de verlatijnste naam van Jan Verbeuken, die in 1575 in Helmond werd geboren. Na zijn studie was hij pastoor in Den Bosch, Luik en Brussel. Hij heeft veel boeken geschreven. Het aardigste daarvan is een boek dat in 1614 verscheen, genaamd Historiën ende Mirakelen gesciet tot Aerlen bij Helmont door het aanroepen van Ons. L. Vrou. Hij overleed in Luik in 1643. Bisschop Willem Herincx werd in 1621 in Helmond geboren. Hij was leraar theologie in Mechelen, Antwerpen en Leuven. In 1677 werd hij tot bisschop van Ieperen gewijd. Dat is hij slechts een jaar geweest, hij overleed al in 1678.

De andere twee priesters leefden in de negentiende eeuw. Joannes Baptist Swinkels werd in 1810 geboren te Woensel, maar omdat hij in Helmond opgroeide, wordt hij toch als Helmonder beschouwd. Tussen 1836 en 1844 was hij rector van de Latijnse School in Helmond. Toen trad hij in bij de paters Redemptoristen. In 1865 werd hij bisschop van Amorium en apostolisch vicaris van Suriname. Daar overleed hij in 1875. Petrus Noyen werd in Helmond geboren in 1870. Hij studeerde aan het seminarie van de missionarissen van Steil in het klooster Sint Gabriel bij Wenen. Na zijn priesterwijding heeft hij altijd in Azië gewerkt. In 1920 werd hij tot bisschop van de Soenda-eilanden benoemd, maar voor zijn wijding overleed hij in 1921 in het missiehuis in Steil.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Oude arbeidershuisjes aan de Heistraat.
Opvallende gelijkenis tussen Vincent en zijn vertolker Kirk Douglas.
images/hourglass.png

ZOEKEN...